Virka grytlappar i mattlin

Grytlappen. Ett tacksamt virkprojekt och en osviklig present

Vänta ...

Varför inte virka ett par rejäla grytlappar av mattlin. Mattlin är ett inslagsgarn av lin för mattvävnad det är tjockt, vackert och finns i flera fina färger. Det finns att köpa hos Holma Helsingland och deras återförsäljare.

Du behöver mattlin, en grov virknål 6-8 sådär. Lägg upp mellan 15-20 maskor. Virka fasta maskor tills du är nöjd med storleken. För att göra hängaren virkar börjar du i ett hörn med att virka luft maskor 7-10 st, beroende på hur stor hängare du vill ha. Fäst ned luftmasklänken i hörnet med en smygmaska. Virka smygmaskor runt luftmaskbågen så blir den mer propotionelig och hållbar. Fäst garnet. Om man vill kan man virka en kant av smygmaskor runt hela grutlappen, då ser det ut som de två ovan.

Det här ett virkmönster 1a. Det är lätt att förendra. Använd två färger. Virka en gulfast maska, byt till svart och virka en svart fast maska. Den färg som inte används virkas in och löper med.

Fröken Textil har bytt färg med oregelbunda mellan rum och då blir det så här snyggt. Här är det ingen virkad kant runt, lika fint det!

Text: Hillevi Gunnarsson, Västarvet 2011
Bild: Hillevi Gunnarsson och Anna-Lisa Persson