Gör julpynt av virkade dukar

Vänta ...

Virkade stjärnor och smådukar kan man hitta i överflöd på vinden, loppis eller i andrahandsbutiker. Gamla handarbeten får nytt liv som julpynt genom att de stärks i socker eller limlösning och formas till klockor eller snöflingor. Dekorera dem med pärlor och paljetter – häng upp i julgranen eller ett fönster.

Ett enkelt och snabbt sätt att återbruka och samtidigt reflektera över hur vi konsumerar, vem som tillverkar det vi konsumerar och hur man kan ändra en saks värde genom att ge det en ny form.

För att utveckla kunskap och medvetenhet en hantverksteknik och ett kulturellt uttryck och väcka diskussion om hållbar materialanvändning. Julpynt är ofta masstillverkat och ibland under dåliga arbetsvillkor i utvecklingsländer. Genom att göra något nytt av den lilla virkade duken får den ett extra värde. Allt virkat är handgjort, därför tar vi också tillvara och återanvänder vårt kulturarv.

 

HUR och VAD
Allt virkat är handgjort. Det finns inga maskiner som kan virka. Genom att återbruka de virkade dukarna bevaras ett litet stycke kulturarv. Eleverna får inspireras genom att välja bland virkade dukar m.m. samt titta på Pinterest.

 

Material som behövs är:
virkade stjärnor och smådukar
trälim eller socker och vatten
band eller garn
pärlor, paljetter, sytråd och band
stoppnål och synål
pensel till lim, skål till sockervatten
Stärkningsrecepten finns på 365 saker du kan slöjda: Sockerstärkning (tvättas ur) och limstärkning (permanent)

Diskutera med eleverna om det handgjorda, vilka traditioner som virkningen historiskt och vilka som virkar idag.

Lektion: Julpynt av virkade dukar (PDF att ladda ner)

 

TÄNK
Var tillverkas det julpynt vi kan köpa i varuhusen? Vem tillverkar det?
På vilket sätt bidrar vi till miljön genom satt återanvända material?
Genom att återbruka de virkade dukarna bevaras ett litet stycke kulturarv.
Virkning har inte ansetts så fint och tekniken var länge ogillad av t.ex kultureliten. Samtidigt finns det så många människor som genom åren har älskat att virka. Hur kan det bli så?

VISA
Mycket pynt på samma ställe ser fint ut. Häng upp hela klassens julpynt i ett fönster, i taket i en korridor eller på annat ställe som passar på er skola. Fotografera resultatet så att ni har ett minne. Lägg upp bilderna på Pinterest.

Text och bild: Marie Fagerlind, Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Lektionsidéerna kommer från projektet och tidigare webbplatsen Slöjd Håller. Sajtens faktatexter finns numera på Hemslöjdsguiden