Gör en blomsterspira

Vackra bordsdekorationer gör du enkelt själv.

Vänta ...

Blomsterspiror är vacker att duka bordet med. Så här i hänryckningens tid är det många som gifter sig så vi tänkte bulla upp med slöjdiga tips på dekorationer och utsmyckningar. Du behöver naturligtvis inte gå i giftastankar för att ha det fint, man kan ju göra vackert bara för ro skull eller för att ge försommarfesten det lilla extra.

För att göra en blomsterspira behöver du:
Blommor och blader, gärna blad från liljor, vass eller liknande
Band
Floristståltråd, mattvarp eller tunn ståltråd
En stomme som är en ca 35 cm lång pinnne fäst i en platta som kan stå på bordet, man kan också använda en hushållspappershållare som har den modellen (blir lite kortare och tjockare men det gör inget!)

Börja med att göra en lite bukett som ska sitta i toppen. Fina blommor i mitten och blad runt om. Här har Carina valt ormbunkar. Surra fast buketten med snöret.

Bygg på med blommor runt om pinne och surra fast. Lägg sedan på med blad runt om.

Blommorna och bladen läggs på tockare var efter man arbetar sig nedåt på spiran. Ta gärna vassblad eller liknande i ett vara och vik dem och surra fast.

Avsluta hela spiran med att fästa bindesnöret och knyt på ett vackert band. Det blir mycket fint!
Vill du läsa mer om blomsterspiror så kolla in boken Grönt är skönt, Hemslöjdens skrifter och Karin Holmbergs kapitel Blomsterspira på bordet, mycket inspirerande!

Text: Hillevi Gunnarsson, Västarvet
Bild: Ingrid Strömvall; Västarvet
Demonstratör: Carina Olsson, Länshemslöjdskonsulent i Värmland, 2012.