Slöjda käpp och krycka

Har du några i din närhet som ska gifta sig eller har förlovat sig? (lysning känns väl inte så vanligt nu för tiden?) Slöjda en liten käpp och krycka åt dem.

Vänta ...

Miniatyrer av en käpp och en krycka kunde man ge bort till par förr.
Så här står det Svensk uppslagsbok: Krycka användes i ett par skämtsamma talesätt och sedvänjor vid lysning: “kryckebrev” el. “käpp och krycka” och “kryckeståt”.
Då lysning till äktenskap upplästs från predikstolen, har folkhumorn uttryckt detta med att kontrahenterna “ramlat ner från predikstolen” el. “ner från kyrkotaket”, varvid de sägas ha brutit benen och behöva käpp och krycka. Man sänder därför skämtsamma “kryckebrev” med “käpp och k.”, målade, broderade el. utförda i miniatyr, ofta av dyrbart material.

Här har vi nytillverkade käpp och krycka. Det hela är knappt större än ett busskort. Har du några i din närhet som ska gifta sig eller har förlovat sig? (lysning känns väl inte så vanligt nu för tiden?) Slöjda en liten käpp och krycka åt dem.

Det är så enkelt som det ser ut. Två små grenar fastsydda på en liten bit tyg som har fått en klippt dekoration. Den är i sin tur fastsydd på en fin tygbit som har fått en fin kantning av guldspets.

Bilden ovan kommer från Digitalt Museum.

Bild: Ingrid Strömvall, Västarvet.
Text: Hillevi Gunnarsson, Västarvet, 2012.