Gör en granhänga

När julen är slut ska granen ut, eller? Granen är ett perfekt slöjdmaterial när julen är över och barren ligger på marken. Här kommer ett tips på hur du enkelt gör en granhänga av toppen på din gamla gran.

Vänta ...

 

Till en granhänga behövs:
Slutkörd gran
Såg
Plasthandskar (skalningen blir lätt kådig)
Kniv som man inte är så rädd om
Träplatta
Skruv
Borr

Börja med att såga av den delen av granen som ska bli hängan. Toppen rekommenderas, den spricker inte lika lätt i stammen.

Såga av de grenar som du inte vill ha kvar. Redan nu är det bra att ha en färdig bild av vad du vill ska kunna hänga där.
Det går att ha båda korta och långa grenar kvar för halsband, ringar eller armband.

Skala av barken med hjälp av baksidan på en kniv. Ha gärna plasthandskar på då det lätt blir kådigt.

Bered dig på att det kan ta ett litet tag. Så sitt gärna bekvämt 🙂

När du skalat färdigt granbiten måttar du på träplankan hur stor bit som behövs. Se till att grenarna till större delen inte sträcker sig utanför plattans kanter. Detta för att få balans när du hänger saker på den senare.

Mät ut mitten på plattan och markera. Borra ett hål och försänk gärna så att skruven inte gör plattan ojämn.Glöm inte att sandpappra granbiten så den blir jämn och slät att ta i.

Nu har du en platta och en granbit.

Skruva ihop dem. Du behöver inte borra i granbiten, det räcker att skruva upp skruven i mitten, i den delen som är lite mörkare än resten av träet. Jag kallar den för trädets ryggrad och den är i de flesta fall rak så det är bara att glatt skruva på.

Kolla så att plattan är jämn när du ställer den på en plan yta.
Sen är det bara att fundera vad som ska hänga på granhängan.
Man kan också måla, pynta och fixa med den mer, men jag gillar den precis som den är.

Klart!