Gör en skyltdukning

Vid festliga tillfällen brukar Kerstin på Knippla sätta "placeringskort" på stolsryggarna istället för en lapp på bordet. Här får du en beskrivning på hur du kan göra

Vänta ...

På julafton, då hela släkten var samlad, så hade Kerstin istället klätt ståltråden med lummer. Då var namnen klippta i silverkartong för att matcha dukningen som var med granris och silver i många olika material och formvarianter. Det är fint att anpassa dekoren till årstid och firningsanledning.

Du behöver:
Ståltråd
Styvare papper/tunnare kartong
Blommor eller pyntgrön
Glasrör eller liknande om man har blommor med slokningstendeser
Snöre
Sax, skalpell och oömt underlag

Gör så här: Klipp till en bit ståltråd 1- 2 mm i grovlek så att det blir lite stabilt. Böj ståltråden i en halvcirkel. Hur man gör fästerna beror på hur stolen ser ut men den ”krokande” variant som Kerstin har gjort fungerar på många stolsmodeller. Titta på bilden för att se hur böjningen är gjord!
Klipp ut en skylt i papp. I skylten skär man ut namnet som ska stå på skylten. Det är en fördel att skissa upp hur det ska se ut innan man börjar skära ut mönstret. Gör hål i överkanten för att fästa skylten i ståltråden.
Placera ståltrådsställningen på stolen och knyt fast den med snören. Häng i skylten. Knyt fast glasrör eller liknande i ena kanten på stolen om det behövs. Dekorera med blommor och pynt grönt.

Bild: Kerstin Hammarsson
Text: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst, Kerstin Hammarsson. 2012