Laga ett kastrullock!

AnnJessica har lagat lite grytlock på olika sätt. En enkel lösning på ett problem många säkert känner igen.

Vänta ...

kastrulllock4
Moderna kastrullock har ofta handtag (eller knoppar) av plast som lätt går sönder. Då blir det svårt att få grepp om locket och man bränner ofta fingrarna. Locken blir liggande oanvända eller slängs. MEN det är lätt att laga dom, med lite påhittighet och allmänt ”krafs”.

Gör så här:
kastrulllock1
1. Plocka fram alla trasiga lock. Här har vi två glaslock där plastknoppen har gått av men fästet sitter kvar. Metallocket har bara hålet i mitten som ett minne av sin förra knopp. Jag har också täljt en träknopp som jag borrat ett hål i och en skruv som passar. Den ska få bli ny knopp på metallocket, men glaslocken måste jag jobba lite mer på innan de kan få nya handtag.

kastrulllock2
2. Montera bort kvarvarande rester av de gamla handtagen. Vanliga skruvmejslar eller skiftnycklar brukar funka fint. Titta på de olika brickorna och skruvarna som använts för att fästa de gamla handtagen, ofta kan man återanvända dom för att fästa även dom nya knopparna.

kastrulllock3
3. Nu gäller det att hitta på nya saker som kan användas som handtag. Men kan prova att leta runt i snickarboden eller diverse prylgömmor. På bilden ovan har jag hittat ett gammalt handtag till ett köksskåp som nu ska få bli knopp på locket istället. Dessutom kan man behöva ta fram diverse muttrar, brickor och skruvar eller bultar för att fästa det nya handtaget. Här finns ingen given beskrivning att följa, det gäller att plocka ihop en kombination av prylar som gör att man kan fästa knoppen stadigt vid locket, utan att spräcka glaset.

kastrulllock5
4. Nu är det alltså klart! Otroligt enkelt att fixa och locken fungerar minst lika bra som tidigare. Ibland bättre. På huvudbilden har kaffepannan fått en stor träkula som handtag, eftersom den gamla knoppen var en liten metallkula som blev precis lika varm som själva kaffepannan och man brände fingrarna hela tiden. Alltså byttes den ut till en stor och skön träknopp istället. I övrigt har vi alltså använt ett handtag till ett köksskåp, en tom trådrulle och slutligen, på metallocket, täljde jag alltså till en vanlig grenstump och borrade hål i. Här ovan är en detaljbild på locket med trådrullen, ovanifrån och underifrån.

Text och bild: AnnJessica på Forsnäs hemman