Gör egen kådsalva
Kådsalva är en bra universalsalva och har traditionellt använts i hela norden till allt från torrsprickor till blodförgiftning. Det finns fortfarande många färdiga varianter att köpa, och används framförallt till sår.
Kådan växer framförallt på barrträd. När den tränger ut genom stammen är den mjuk och kan då användas som den är. När den åldras stelnar den och man måste värma upp den och blanda ut med något sorts fett för att den ska bli mjuk och smidig att använda som salva.
Gör så här:
Plocka kåda från träden.
Smält kådan i en plåtburk, i vattenbad tills den är flytande. Kådan bränner jättelätt fast, så därför är det lättast att använda vattenbad.
Koka sedan ihop 2 delar kåda med 1 del animaliskt fett (fårfett eller ister) eller bivax. Rör i massan tills den börjar tjockna.
Häll upp i en liten burk och förslut väl så håller den länge.
Bild: Kerstin Eriksson, hemslöjdskonsulent i Östergötland. 2011
Text: Sofia Andersson