Sy en kärleksuggla

När man tänker kärlek och kombinerar med fågel kanske man främst tänker på turturduvor och sådana ska det bli här! Fast dessa turturduvor råkar vara ugglor istället - kärleksugglor!

Vänta ...


1. Börja med att skriva ut/rita av mönstret på ett a4. Klicka på bilden för större vy…

Till kroppen, vingarna och ögonrundlarna har jag använt bomullstyg. Till ”fjället” på magen kan man använda filt eller fleece.

2. Klipp ut & zigzacka alla delar (fast inte ögonrundlarna och ”fjällen” till magen) , glöm inte sömsmån på kroppen och vingarna när du klipper.

3. Jag har använt mig av hifix /vliesofix som häftar på bägge sidor för att sätta fast dom bruna rundlarna.

Senare kommer jag brodera med kedjestygn i kanten på det bruna för att vara säker på att det sitter ordentligt (och för att rama in ögonen lite). Men om man vill går det lika bra skippa hifix och istället zigzacka fast rundlarna.

4. Sy fast flärparna på ugglans mage.

5. Gör hål för ögonen, jag brukar använda en sprättare för att ta hål på tyget. Men akta så hålet inte blir för stort. Kläm inte fast ögonen, då blir det liksom buckligt när man ska sy ihop fram och baksida. Men testa gärna så att ögonen får plats i hålen.

6. Om du vill brodera kedjestygn runt det bruna kan du göra det nu. Brodera även en trekant till näbb. Jag gjorde detta efter att jag fyllt ugglan men det är liiite krångligare att göra det då, så gör gärna det nu istället.

7. Sy med ca 1cm sömsmån runt vingarna… glöm inte lämna öppet för att vända dom rätt sen.

8. Vänd vingarna rätt. Placera fram och bakstycken på ugglan räta mot räta och stick in vingarna mellan så som bilden nedan visar. Nåla fast och sy runt med ca 1cm sömsmån. Lämna öppet på sidan för att vända ugglan.

9. Vänd ugglan rätt och tryck fast ögonen.

10. Dags att stoppa ugglan. I botten fyller jag min uggla med plastgranulat för att den ska få lite tygnd så att den lättare kan sitta. Det går att fylla den med t.ex. ris istället för plastgranulat men då kan man inte tvätta ugglan om det skulle behövas.

Sy ihop öppningen och sen är ugglan k l a r !

Text och bild: Viktoria, som bloggar under namnet Stjernfall. 2011

Klicka dig vidare till Sjernfall.se för massor av pysselinspiration