Gå fot- slöjda ett koppel

Gör som Hillevi och slå ett eget koppel - perfekta presenten till din hund eller din hundägande kompis.

Vänta ...

För människans bäste vän är endast det bästa gott nog. Därför fick denna cairnterrier (rasen som också är känd som Världens bästa kompis) ett fint slöjdat koppel. OBS! detta koppel lämpar sig inte för raser med för stor frihetslängtan. Mer gnagsäkert material rekommenderas för till exempel tax.

För att göra detta behöver du:
ett känsespel
en vän
mattlin
lintråd
någon form av knäppe, denna kom från ett fult reklamnyckelband
vax och nål

Känsespel och mattlin

Känsespel är ett slags repslagningsmaskin eller snoddmaskin. Man kan beställa dem av Martin Ericsson (ericssonmartin[at]telia.com). De är gjorda efter gamla förlagor som finns på Bohuslänsmuseum. Det var ett redskap som brukades i fiskarsamhällena vid västkusten.

Det sitter tre krokar på känsspelet, när man drar i den svarta linan så snurrar de.

Man behöver vara två personer för att göra rep på detta viset. En som håller i repmaterialet, kardelerna, och en som drar i den svarta linan så att det blir snodd på garnet. Man börjar med att ta tre bitar mattlin som lite mer än dubbelt så långt som man vill att det färdiga repet ska bli.

Viker bitarna på mitten, kroka fast vikdelen vid krokarna. Slå en knut vid andra änden, se till så att alla delar är lika långa. Håll fingrarna mellan kardelerna så att de är separerade.
Sedan börjar den som sitter vid känsespelet att dra i linan som får krokarna att snurra.

Mattlinet får snodd av att man drar i den svarta linan.

När man känner att det är tillräckligt med snodd, man märker det när det börjar krulla ihop sig bakom fingrarna, börjar man släppa fram snodden. Man för handen framåt och repet bildas bakom handen när kardelerna snor ihop sig. Vännen vid känsespelet ser till att inte släppa så snurren går upp.

Man för fingarna fram tils man kommer till känsespelet.

När man har kommit ända fram och ska kroka av mattlinet från känsespelet gäller det att hålla fast så att inte snodden sticker. Slå en knut på änden. Det finns lite mer trix och fix med att använda ett känsespel, men beskrivningen som följer med är bra och efter några gånger så vet man hur mycket snodd som krävs.

För att det ska duga som koppel måste det bli ordentliga fästen. Ett snyggt sätt är en sydd tagling. Vaxad lintråd och dubbelt garn. Slå en knut på tråden och sy igenom repet.
Knuten göms mellan två kardeler. Dra åt lintråden och linda hårt och tätt, kanske tio varv. Sy igenom så att nålen och garnet kommer ut mellan två kardeler.
Man går tvärs över och syr mellan två kardeler på andra sidan. Ta garnet över det snurrade partiet igen och mellan två kardeler.
Sedan fortsätter man tills man har kommit runt hela taglingen.
Avsluta med ett halvslag om den första kryssningen.

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet. 2011
Modell: Harriet