Gör en PET-blomkruka

Silje Andersson visar hur man gör hängande krukor av petflaskor.

Vänta ...

Tidigare i den här bloggen har jag gjort beskrivning på hur man kan göra om pet-flaskor och här kommer en beskrivning till. Hur man gör hängande krukor av petflaskor. Tekniken funkar även för att göra små burkar som passar utmärkt att hänga över hobbybordet och förvara tex. småspik eller nåt.

För att göra pet-burkar behöver du: En petflaska, stadig sax, håltång, markeringspenna, gummislang, nål och tråd.

Börja med att Klippa av flaskan så högt upp du kan och det fortfarande ser snyggt ut. Allt beror på vilken flaska man har fått tag i. Sen klipper du flaskan i en droppform. Ofta har flaskorna gjutfogar på sidorna, dessa kan man använda för att orientera sig när man klipper för det är ganska svårt att få flaskan jämn.


När du klippt den form du vill ha mäter du ut hur lång gummislangen behöver vara. Sen klipper du upp slangen på mitten. Om du börjar med att sticka in saxen i slangen och klippa en bit kan du sen dra i änden så skär saxen upp resten. Då blir snittet snyggare och det går mycket fortare. Sen trär du på slangen på flaskans kant. Mäter ut exakt hur lång slangen ska vara och klipper den i rätt längd. Jag tycker det verkar enklast att inte försöka matcha kanterna helt.

Nu kan du markera med pennan vart du vill att hålen för att sy fast slangen ska vara. Jag brukar alltid ha slangen kvar på flaskan för detta. Den här sortens flaska är praktisk för den har markeringar jämt runt flaskan så jag markerar i och mellan vecken. Om du använder en slät flaska kan du ögonmåtta genom att rita fyra prickar som en klocka, kl 12, 3, 6 och 9  och sen fylla i tomrummet.

Jag börjar alltid med att markera två prickar där jag ska fästa slangens början och slut. När du markerat runt hela flaskan är det dags att göra hålen. Plocka av slangen så den inte är i vägen. Använd håltagarens minsta pip, de är lättast och går ganska enkelt igenom plasten.  Du kan även göra hål med en syl eller en spik mot en bräda.

När du gjort alla hålen runt om sätter du tillbaka slangen och ser till att början och slutet kommer på rätt plats. Börja med att sy 2 varv runt ena änden av slangen och sy sen kaststygn runt hela vägen till andra änden. Där syr du 3 stygn.

Sen syr du kaststygn tillbaka till det första hålet och gör en knut. Då blir det tre varv runt både början och slutet. Jag har provat många olika fästningsalternativ och tycker att en knut funkar bäst och blir minst iögonfallande.

Nu är själva burken klar och du kan använda den som den är eller så kan du göra en hängbar variant genom att göra ett stort hål på den uppstickande delen. Jag använder nu den största pipen på håltången.

Ska krukan hänga ute där det kan regna på den är det en ide att göra hål i botten. Till det tror jag att det är bäst att använda en syl eller spik. Men ska den hänga inomhus eller åtminstone under tak kan du bara sätta i gång och plantera direkt. Jag har planterat lite citronmeliss som jag köpt i affären men bäst är nog om man planterar från frön eller köper i från en trägårdshandlare.

Jag gör även många burkar som är klippta rakt av, de passar jättebra att förvara saker i. De funkar även utmärkt att ha vatten i när man målar och man behöver inte vara särskilt rädd om dem.

Tänk på att kasta spill i plast-återvinningen när du är klar.

Text och bild: Silje Andersson, 2011