Växtfärga med sånt från närbutiken
Våga växtfärga! Du hittar en hel del användbart i din mataffär.
Våga växtfärga!
Det kräver inte så mycket förberedelser, planering och jobb som en kan tro. Både gurkmeja och alun kan du hitta i kryddhyllan på din lokala mataffär. Perfekt om du vill prova på att växtfärga men inte riktigt vet om det är något för dig.
Gurkmeja är den krydda som gör att curry blir gult, den finns att köpa både på påse och i burk i dom flesta mataffärer. Det billigaste märket funkar utmärkt, jag har inte märkt av mer färg från dyrare märken. Färgen på garnet blir en varm gul färg.
Alun finns också i kryddhyllan och används i en del gurkinläggningsrecept.
Recept för växtfärgning med gurkmeja:
100 gram ullgarn eller ylletyg
50 gram gurkmeja
20 gram alun
Dessutom behöver du:
en termometer (kökstermometer funkar bra)
en klocka
en köksvåg
en rejäl kastrull
Börja med att ta ett annat garn (t.ex. mattvarp) och bind om din garnhärva på minst fyra ställen. För att färga garn så måste garnet vara i härva, inte uppnystat.
Tvätta garnet
Om ditt garn är otvättat måste du tvätta och skölja det ordentligt. Istället för att slösa dina pengar på dyra ulltvättmedel så kan du använda vanligt handdiskmedel eller billigt schampo, det fungerar precis lika bra. Skölj garnet noga, minst tre sköljvatten. Du vill inte ha några rester av diskmedel eller tvättmedel kvar i garnet. Tvättar det gör du enklast i en hink eller ett handfat.
Betning
Efter att du har tvättat garnet så skall garnet betas. Det gör du för att färgen ska fästa bättre i garnet. Börja med att koka upp lite vatten i en vattenkokare, eller om du har riktigt varmt kranvatten (minst 50 grader) så ta lite ur kranen. Häll upp ditt varma vatten (räcker med en deciliter eller två) i en kastrull som rymmer minst 5 liter per 100 gram garn/tyg och häll i 20 gram alun i det varma vattnet. Rör om tills alunet har löst sig ordentligt i vattnet. Häll i mer vatten, du behöver cirka fem liter.
Lägg i garnet, observera att det aldrig får skilja mer än 30 grader mellan vattnets temperatur och garnet när du lägger i garnet. Vattnet ska alltså vara kroppstempererat när du lägger i garnet och absolut inte för varmt! Värm sedan ditt alunbad till 90 grader och låt det sjuda (dvs, håll temperaturen 90 grader) i drygt en timme.
Fiska upp garnet ur alunbadet och låt det svalna så att du kan lägga ner det i ett kallare bad. Garnet svalnar ganska snabbt i rumstemperatur. (Har du två stora kastruller så kan du förbereda färgbadet och slipper då nedkylningsprocessen).
Färgning
Häll upp fem liter vatten i en kastrull, gärna regn-/sjövatten som inte har gått igenom moderna vattenledningar. Vissa vattenledningar avger nämligen ämnen som påverkar färgen. Blanda ut 50 gram gurkmeja i vattnet, rör runt ordentligt och lägg sedan ner ditt garn.
Värm färgbadet till 90 grader, sedan ska badet hålla temperaturen i cirka en och en halv timme. Om du vill kan du använda färgbadet för att färga mer garn, så kallat efterbad. Följ då exakt samma procedur som tidigare, men färgen blir svagare.
Sköljning och eftertvätt
Om du inte orkar/vill/kan skölja och tvätta garnet på en gång så gör det absolut inget om du låter garnet svalna i färgbadet, eller till och med ligga över natten. Tvärt om så är det bara positivt.
Efter att garnet har färgats så ska du skölja det tills sköljvattnet är klart och fritt från färgrester.
Sedan ska det tvättas, åter igen så funkar diskmedel eller schampo hur bra som helst. Skölj garnet noga, minst tre sköljvatten. Efter det så hänger du ditt garn på tork och när det torkat kan du sticka, virka, nålbinda eller brodera något fint med ditt eget växtfärgade garn.
Självklart går det bra att färga mindre/större mängder garn per omgång om du bara har lämpliga grytor för det, det är bara att anpassa receptet.
Text och bild: Linn Eriksson, 2010
Linn bloggar om hantverk, pyssel och bakning under: pleu.blogg.se Där hittar du även fler färgningsrecept.