Växtfärga med granris

Slöjda med julgranen om du inte har tillgång till annan gran! Oftast måste man putsa julgranen lite och då blir det granris över.

Vänta ...

Granris kan man använda till växtfärgning. Receptet kan användas både till garn och tyg av ull, linne och bomull. Färgen blir gråbrunaktig på ull och rent grå (sk anundsjögrå) på bomull och lin. Jag passade på att färga tygbitar av linne i somras, när en stor gran fälldes på tomten.

Man behöver inte behandla textilierna med kemikalier (beta) innan färgningen. Men man använder järnvitriol för efterbehandling. Järnvitriol kan köpas t ex från Gudruns Ullbod. På Gudruns hemsida finns kemikalieleverantörernas produktblad med säkerhetsinformation.

Hur mycket granris behövs? I boken ”Växtfärgning” av Gösta Sandberg och Jan Sisefsky finns två varianter av receptet. Dels 500 gram granris till 100 gram textil, dels 1000 gram (dvs 1 kg) granris till 100 gram garn. I båda fallen används 5 liter vatten. Välj själv om du vill väga och mäta noggrant eller om du vill ta de här mängderna som riktmärke. En plastkasse granris väger ca 1 kg.

Det går bra att vara på köksspisen. Tänk bara på att inte använda samma kärl till matlagning som till färgning. Och var försiktig med den heta vätskan.

Riset finfördelas, t ex med en sekatör. Sandberg/Sisefsky säger att riset ska kokas i tre timmar. Jag gjorde istället så här: Jag la riset i en stor gryta, satte på plattan, kokade upp vatten i omgångar i vattenkokare och hällde det heta vattnet i grytan. När riset var täckt av kokande vatten drog jag ner värmen. Efter så där en halvtimme stängde jag av plattan. Grytan fick stå kvar på eftervärmen tills vattnet svalnat.

Det är bäst att försöka få upp allt granris ur färgbadet. Granbarren biter sig fast i garnet och är lite pilligt att få bort. Ett sätt är att ta på gummihandskar när färgbadet svalnat, plocka upp riset med händerna och försiktigt krama ur vätskan ner i badet.

Nu är det dags att färga! Fukta materialet som ska färgas, lägg det i färgbadet och låt temperaturen gå upp till 90 C. Håll temperaturen i ca en timme. Ta upp garnet och/eller tyget och tillsätt järnvitriol. Enligt Sandberg/Sisefsky ska man använda 3 – 5 gram järnvitriol till 100 gram textil. För mycket järnvitriol gör garnet/tyget skört! Se till att järnvitriolen blir väl utblandad i färgbadet. Kyl badet till ca 70 C, genom att tillsätta kallt vatten. Lägg ner textilierna igen. Låt temperaturen gå upp till 90 C och låt textilierna ligga ca 15 minuter. Skölj ett par gånger och tvätta sedan.

Text och bild: Elisabet Jansson. 2010

Elisabet skriver om färg och form, vävning , broderi och annat textilt på bloggen Textila Inslag