Tälj tumme

Vill du komma igång och tälja? Här har Gunnar satt ihop en täljövning som resulterar i en "tumme" som du du kan använda när du vill läsa en pocketbok med ett enhandsgrepp.

Vänta ...


Skaffa en kvistfri träkloss, gärna av björk eller sälj, al eller asp.
Borra ett c:a 20 mm stort hål rakt genom klossen – mitt på.

 

Rita upp formen och tälj bort överflödigt trä. Att använda en täljbräda – en skärbräda som du kan stödja klossen mot när du täljer är en bra metod. Du kan också tälja framför bröstet och stoppar du in pekfingret i hålet får du ett bra grepp.

OBS. Tälj med ådringen – från mitten och utåt! Att tälja mot ådringen är som att klappa en katt mothårs. Om du håller pekfingret instoppat genom hålet i klossen brukar allt bli rätt.

 

 

 

Täljtips
Att tälja ifrån sig med stöd av andra handens tumme på knivsryggen är både riskfritt och ger bra kontroll. Börjar du knivtaget framme vid knivspetsen och skjuter eggen både framåt och nedåt, så skär kniven ett jämnt och fint snitt utan hack och märken och det blir en mjuk kurvform. Det här greppet är särskilt bra för att slutjustera formen och för att tälja fint och slätt.

Att tälja mot tummen låter mera riskabelt, men behöver inte vara det.

Tummen stödjer mot träklossen så att kniven kommer att gå precis vid sidan om tummen när knivseggen skär igenom och släpper från träet. Man täljer faktiskt lite vid sidan om tummen. Egentligen är det så att fingertopparna som håller runt knivskaftet kommer att ta mot tummens muskel inne i handen och stoppa upp rörelsen. (Vill du absolut tälja mot tummens topp, så ser du till att knivens rörelse bromsas upp genom att knivskaftet tar mot tummens muskel innan – eller just när knivseggen kommer i kontakt med tummens topp. Då behövs heller inga plåster.)

 

Tälj formen klar, ända ner till de ritade strecken, innan du börjar med nästa steg. Oftast vill man börja med nästa steg alldeles för tidigt. Här ritar vi upp formen för nästa steg.

 

 

Använd samma grepp som i förra steget.
Tälj mot tummen…eller mot täljbrädan. Tälj ända ner till strecken.

 

 

 

Fintälj formen och justera kanterna. Var försiktig så att det inte spricker i kanten där det är ändträ! Där är det klokt att använda både täljbräda och stöd av andra handens tumme. Då behöver du inte vara rädd att ändträet spricker.

 

Fintälj till sist runt hålet. – Kom bara ihåg att tälja med ådringen!

 

Klart!

Detta är såklart inte bara en täljövning, tummgrejen är utmärkt som extra tumme, att hålla tex pocketboken öppen med.
home_pic1
Bilden ovan är lånad från företagen thumbthing som säljer färdiga extratummar ifall du inte har lust att tälja en.

Text och Bild: Tipset är lånat av Gunnar Östman