Tälj en sked

Finns det något bättre köksredskap än en riktigt bra sked eller slev? Den håller länge och är rolig att göra.

Vänta ...

Här kommer en utförlig beskrivning på hur du gör.


Du behöver:

Ett skedämne. Dvs. en lämplig träbit.
En såg
En täljyxa
En täljkniv
En skedkniv
Om du har är en täljhäst och bandkniv bra.

 


Såga av ämnet nån centimeter längre än du vill ha det.
Ett bra skedämne är en bit av en gren eller stam med lämplig krökning; distinkt men inte för tvär, fast heller ingen bananböj. -Försök se skedens form inuti träet.

 


Du behöver klyva biten på mitten så barka av sidorna där träet ska spricka.

 


Klyv sedan från underdelen på skedämnet och längs med märgen.
Har du tur kan du använda båda halvorna.

 


Barka av det ämne du vill fortsätta med och rita upp mittlinjen och skissa formen på skeden.

 


Hugg in en kraftig markering vid övergången mellan skedbladet och skaftet. Det går också bra att såga två snitt på bägge sidor om skaftet. Hugg sedan fram formen.

 


Rita upp tjockleken på skaftet och hugg bort överflödigt material. Fortsätt med resten av skedens profil.

 

 


När grovformen är klar, rita upp mittlinjen och formen på nytt och tälj med kniv. Gör du en större sked och har en täljhäst så använd den (hur syns på Slöjd i skogen) annars går det bra med vanlig täljkniv.

 


Tänk på att behålla material på undersidan av skaftet i övergången till skedbladet, det är den mest utsatta delen på skeden och lätt att det blir för tunnt här.

 


När ytterformen är klar är det dags för skedkniven. (En skedkniv är en kniv formad som skålen på en sked och oumbärlig för att tälja skedar)
Tälj från ytterkanterna mot mitten och gör urgröpningen djupare i bakkant så att innerformen följer ytterformen.

 


Efter urgröpningen fortsätter du att tälja tills skeden känns nästan färdig, det vill säga när skeden har en till två millimeters övermått runt om. När du kommit så här långt kan du lägga skeden i rumstemperatur och låta den torka. Om du är orolig att den spricker lägger du den i ett svalare utrymme och låter den torka långsammare.

 


När skeden torkat är det dags att rentälja den. Använd en riktigt vass kniv och skär rent ytorna. Skär ytlitgt så du får tunna spån och skär ren insidan av bladet med skedkniven.

 


Nu är skeden klar! Lägg märke till övergången mellan skaft och blad på skedens undersida. Genom att behålla material här ökar hållfastheten i skeden.

 

Lycka till!

Slöjden i Skogen, 2012