Tälj en pennförlängare

Släng inte tden sista stumpen - tälj en pennförlängare! Anders Isgren beskriver hur.

Vänta ...

Det går åt väldigt lite material för att göra en pennförlängare. Du behöver bara en pinne! När du är ute i skogen och går, se dig om efter pinnar på marken. De ska vara färska eftersom de är lättare att tälja i. Har du svårt att hitta material så får du fråga en skogsägare om du får ta sly i lagom tjocklek. Det går ju bra att tälja i de flesta träslag men björk, al, asp och sälg är att föredra.

Utgå ifrån en pinne som är ca 1,5 – 3 cm tjock och ca 12 – 16 cm lång. Nu tar du fram din vassa slöjdkniv och täljer först pinnen fyrkantig. Sedan ritar du ett kryss diagonalt i den ände som du tycker pennan ska sitta. Krysset har hjälpt dig att få ut centrum där du nu ska borra ett hål som är 7 mm i diam och ca 20 – 25 mm djupt. Själva täljandet av formen börjar nu och beroende på vilken vana du har av att tälja så bestämmer du själv hur formen kommer att se ut.

Att tälja flera pennförlängare är ett bra sätt att öva upp sin skicklighet med kniven. Ett problem som kan uppstå vid täljning i färskt trä är att det spricker när det torkar. I detta fall när materialet inte är så tjockt är det mindre risk.

Måla gärna din pennförlängare när träet är torrt med oljefärg. Blanda pulverpigment med lite linolja och måla med liten pensel eller måla med färdig oljefärg på tub (konstnärsfärg) som du kan lägga lite av direkt på träet och stryka ut.

Oljefärg på trä ska målas tunt så ta en trasa och torka av överflödig färg. OBS! Trasor innehållande linolja kan självantända, förvara dem därför i en burk med tättslutande lock. Du lämnar sedan in burken till kommunens återvinningscentral. Efter en vecka brukar färgen vara torr om du målat tunt.

Text och bild: Anders Isgren, hemslöjdskonsulent i Kalmar län.