Tälj en knopp

Mattias och Sofia visar vilka variationsmöjligheter en träknopp erbjuder.

Vänta ...

Om man har lust att tälja och har tillgång till lite torrt, fyrkantigt virke kan man tälja enkla knoppar att lägga på lager. Det kan bli knopp till en burk, en byrå,  avslutningen på en gardinstång eller nystpinne. Det är avkopplande och man kan låta tankarna löpa under tiden…

Med den här metoden gör man enkelt många likadana om man tex vill göra en knopplist att hänga kläder på eller kanske ett schackspel.

Du behöver:
fyrkantiga ämnen, utklyvda ur en planka eller klabbe
fintandad såg
täljkniv

Börja med att såga ett snitt runt om hela/ på alla fyra sidor. Det ska vara några mm djupt. När du gjort några stycken blir det enklare att föreställa sig hur djupet påverkar formen. Prova!

Såga sedan på minst ett ställe till.

Nu kan du börja tälja. Tälj mot sågsnittet.

Testa olika täljgrepp. Vänd och vrid

.

Gör likadant mot det andra sågsnittet.

Vill du ha många likadana, så börja redan nu hålla koll på formen. Kontrollera sedan hela tiden att du håller dig till den.

Fasa alla kanter. Tälj den modell du önskar.

Tälj knoppen helt klar innan du sågar av den från pinnen, så att du hela tiden har något att hålla i när du arbetar. Kom också ihåg att spara material till eventuell tapp, alltså den del som täljs rund i rätt dimension för att passa hålet i burklocket eller byrålådan… om du inte fäster den på annat sätt.

Beroende på knoppens storlek kan det bli lite olika saker.

Knoppslöjdare: Mattias Boström, hemslöjdskonsulent i Halland. 2010
Foto: Sofia Andersson, Hemslödjskonsulent i Skåne

Samtiliga bilder är hämtade från webbplatsen Slöjden i skogen. Där hittar du massor med bilder på slöjd liksom texter om trä, verktyg, skogar och annnat…

 

Blommpinnar av Knut Östgård

Burk men knopp i locket. Av Niclas Hallberg

Burk med knopp i locket. Av Niclas Hallberg