Tillverka en knopplist

Oumbärlig knopplist, tillverkning beskriven av Kerstin Eriksson.

Vänta ...

Knopplist, knoppbräda eller pinnlist kallas vanligen den här typen av traditionell hängare. I äldre miljöer hittar man ofta långa knopplister på vindar, i olika förrådsrum eller i husets farstu. Deras utformning berodde på var de hängde. I enklare utrymmen var de oftast odekorerade och rustikt utförda. Hängde de i mer representativa miljöer kunde brädan ha skurna eller hyvlade profiler och knopparna vara omsorgsfullt skurna. Från 1800-talet och framåt förekommer det också knopplister med svarvade knoppar.

Så här gör du en praktisk hängare:
Kanske har du en överbliven profillist? Sådan som brukar sitta kring dörrar eller längs med golvet. Den passar jättebra att använda. Ta annars en  rak brädbit. Såga den i den längd du vill ha. Tänk igenom designen. Hur många knoppar vill du ha? På vilket avstånd ska de sitta?

Hyvla eller skär träbiten slät. Fasa sidorna (tälj bort vassa kanter). Skär ev mönster och profiler med kniv och/eller bildhuggarjärn. Spänn fast med tvingar vid ett vanlig bord om du inte har tillgång till en hyvelbänk eller täljhäst.

Tälj knopparna.
Hur du enkelt täljer många likadana knoppar ser du i inlägg #86, den 11 augusti.

Kanske har du en gammal förlaga som du gillar och då kan du använda den som mall. Annars formger du själv.

Tälj formen innan du sågar av, så har du något att hålla i. Det är viktigt att du sparar ämne till tappen. Såga därefter av men tänk på att tappen måste vara tillräckligt lång för att gå igenom listen och helst lite till.

Borra ett hål provhål (i en annan träbit) med samma borr som du ska använda till din knopplist. Detta för att du inte ska slita på det riktiga hålet. Annars kan det bli glapp och svårt att få en riktigt bra passning. Tälj tappen så att den precis passar i hålet.

När tappen passar i provhålet så borrar du i listbiten.

Slå i knopparna försiktigt. Använd något mellan hammaren och knopparna så att de inte skadas av slagen. Knopparna ska nu kilas från baksidan så att de sitter ordentligt.

Klyv ut kilar genom att slå lätt på kniven. Klyv längs med fiberna. (i trädets växtriktning) På den yta där du sätter kniven ska du kunna se årsringarna. Klyv ut mindre och mindre delar.

Kilens bredd ska vara lite bredare än hålet.

Gör ett litet jack i tappen innan du kilar.

Såga av tappar och kilar längs med listen. Borra två små hål i hörnerna, för upphänging och knopplisten är klar!

Foto och text: Kerstin Eriksson, hemslöjdskonsulent i Östergötland 2010

Knopplisten på första bilden är gjord av Ramon Persson, Motala.