Tälj ätpinnar

Ingen gaffel? Ingen kniv? Tälj ett par pinnar att äta med.

Vänta ...

Material: Något träslag, ta vad du hittar, i beskrivningen används sälg, som är lättkluvet och lätt att tälja i. Använd helst lövträ. Försök hitta en bit som är rak och kvistfri.

Verktyg: Täljkniv och såg. Det kan vara bra med en huggkubbe eller något annat som kan användas som underlag när du klyver.

Klyv först en gång i mitten. Det går bra att använda kniven till detta eftersom ämnet till pinnarna inte är så stort. Man kan slå lite lätt med någon överbliven träbit på ryggen av kniven.

Ta den bästa halvan och klyv en gång till. När man klyver i lövträ ska man alltid försöka klyva i mitten av ämnet, annars kan klyvningen gå snett.

Klyv ner pinnarna till önskad storlek. Nu kan du utnyttja detta att klyvningen går snett när du inte klyver i mitten, då blir pinnarna på ett naturligt sätt lite tjockare i ena änden.

Nu kan du börja tälja ner pinnarna i önskad storlek. Det kan vara bra att hålla dem fyrkantiga tills du har fått den grovlek du vill ha. När det är gjort kan du tälja dem åttkantig. Matpinnar kan förstås vara fyrkantig också.

Slutligen täljs pinnarna rund och om du vill så täljer du någon avslutning på matpinnarna. I tipset Tälj en knopp kan du få inspiration till hur knoppar kan se ut!

Text och bild: Göran Posthuma, hemslöjdskonsulent i Jämtlands län 2011
www.hemslojd.org/jamtland
www.jamtform.se