Sy möbeldynor av jeans!

Det här var ett bidrag till vår sommartävling 2013 som firade att 365slöjd fyllt tre år.
Här delar Sara med sig av sin förkärlek till jeans och beskriver hur gamla jeans kan bli slitstarka utedynor till sommaren.

Vänta ...
jeanssoffa-3
Att återbruka jeans är bland de roligaste jag vet. Ett slitstarkt och hållbart material som solbleks väldigt lite och håller i princip hur länge som helst.
Perfekt för utemöbler! På vissa second handbutiker hittar du ibland en 5 kr låda med defekta jeans och där kan man fynda till större jeansprojekt.
Eller så kan man fråga runt bland vänner och bekanta, kan garantera att du blir överröst med jeans. Nästan alla har minst ett par oanvända, felköpta och felsittande jeans i garderoben som annars kanske bara hamnat på tippen.
jeanssoffa-2
Gjorde nyss en remake av en liten altan/farstukvist och vill gärna tipsa om det!
Jag tog till vara på dom gamla kuddarna som redan fanns i soffgruppen och sprättade isär och återanvände vadden till de nya kuddarna. På så sätt fick jag också perfekta mönsterdelar att mäta efter. Kuddarna som fanns på sittdelen var väldigt nedsuttna och obekväma så istället letade jag reda på en gammal madrass och mätte och klippte ut måttanpassade delar, mycket skönare att sitta på! En gammal madrass hittar du billigt på tex PMU eller kanske Erikshjälpen.
Du behöver:
-En hög med jeans (till soffgruppen+pinnsoffan och kuddarna gick det åt sammanlagt ca 17-20 st)
-Vadd (t ex från kuddarna i den befintliga möbeln eller så har du kanske några där hemma som snart ska kasseras)
-Madrass – om du vill ha sköna sittdynor!
-Symaskin
-En bra sax
1. Börja med att ”rensa” jeansen och klipp ut alla delar som du tänker använda. Ta bort alla sömmar och klipp bort delar med tex fläckar och hål. Detta tar lite tid men perfekt att göra utomhus en solig dag.
2. Mät också på ett ungefär djupet på kuddarna i den möbeln du tänker klä om så du vet hur breda du måste sy/klippa tygstyckena.
3. Lägg ut alla jeansdelar och trimma kanterna lite så dom passar ihop. Vissa byxben är raka och andra är väldigt utsvängda och då kan de vara bra att trimma lite så de passar ihop och så att det inte blir bubbligt när du syr.
Till min soffa valde jag att göra raka remsor till framstyckena och jag var väldigt noga med mönsterpassningen. Till baktyckena däremot lappade jag lite mera med bitar som blev över och jag lade byxbenen omlott istället för att trimma. På så sätt sparade jag lite tyg och kunde få ut det mesta av jeansen. Det blev inte så mycket skräp! Man kan ju också självklart göra fyrkanter 🙂
4. Nu äntligen kommer de roliga! Nu är det bara att sy ihop alla lappar till stora tygstycken. Sy med tät raksöm (2mm) och pressa isär sömmarna. Var noga med att pressa; då får du fina sömmar.
5. Dax att lägga ut mönsterdelarna och klippa ut!
6. Sy ihop delarna räta mot räta och lämna ett hål så du kan vända på kudden och stoppa i vadd. Hålet placerar du lämpligtvis på ett ställe som inte syns så bra. Hålet syr du enklast ihop för hand.
7. Klart 🙂
jeanssoffa-1
Text och bild: Sara Forsberg, remadebysara.blogspot.com