Gör en eolsharpa!

Det här var ett bidrag till vår sommartävling 2013 som firade att 365slöjd fyllt tre år. Anna-Clara smyckar trädgården med havskänsla.

Vänta ...

eolsharpa
Du behöver:
grov ståltråd, ca 50cm till ringen
fisklina
musselsskal och snäckskal med hål
glaspärlor
5 tyngder till strängarna, t ex muttrar eller något annat med hål

Min eolsharpa har fem strängar, som färdiga är ca 60cm. Omkretsen på ringen är ca 35cm.

eolsharpa-ring
Forma en ring av ståltråden. Borra ett litet hål i varje skal. Klipp fisklina till fem strängar. Tänk på att det går åt lina till att knyta fast strängarna på ringen och till pärldekorationer.
Fäst tyngden i ena änden av linan.

eolsharpa-knut
Sedan trär du på pärlor och skal. Skalen fäster du genom att trä på en pärla (eller fler), trä på skalet och trä på en pärla. Trä sedan tillbaka linan genom skalet och pärlan (pärlorna). Om hålet är för stort kan du trä på flera pärlor på insidan av skalet innan du trär tillbaka.

Trä linan ett varv runt den understa pärlan, om du vill ha pärlor på rad fritt på linan. (Eftersom du trär nerifrån blir det den första pärlan.) Om du vill ha pluppar som sticker ut från linan, trär du på ett par pärlor, vänder och trär tillbaka dem runt den yttersta pärlan.

Gör fem strängar och knyt fast på ringen

Till upphängning: Fäst tre linor jämnt fördelade i ringen. Knyt ihop dem och gör sedan en ögla av de tre linorna tillsammans.

Text och bild: Anna-Clara Lindén