Sy julens budskap

Här kommer ett enkelt tips på hur du mitt i julstressen kan svänga ihop en egen julbonad om du saknar en.

Vänta ...

 

Kanske har du ett favoritlåt varje jul, som du kan spinna vidare på…Tomten jag vill ha en riktig jul…, mer jul ge mig mer jul…driving home for christmas…last christmas I gave you my heart…tipp tapp, tipp tapp, hipp, hipp som happ!

Vit jul valde jag för att jag gillar SNÖ! Härligt vit snö att göra snöänglar i, åka pulka på och göra snögrottor i! Julen vill jag ska vara vit, helt enkelt.

Så här enkelt går det till, snabbt och enkelt:

  1. Ta en bit ull- eller lintyg. Stadigt, tätt och gärna lite kraftigt. Då blir det lättare att hålla i och bättre resultat.
  2. Klipp ut bokstäver i yllefilt, vadmal eller en filtad gammalt ylletröja. Filtade ulltyger är särskilt bra att klippa mönster av, eftersom de inte remsar upp sig och då inte heller behöver vikas in.
  3. Sy fast tygbokstäverna med olika slags stygn, gå loss med nålen och trådarna. Förstärk det vintriga med att göra snöstjärnestygn, eller använd juliga färger på tråden. Använd gärna lintråd, för att den är lite grövre och glansigare. Här är det lingarn 16/2 som jag använt.
  4. Ta sen en bit rep, gärna linrep eller någon annan grövre snodd, gärna i en annan färg än tyget du ska sy fast den på. Forma repet till den bokstav som du vill brodera. Fäst här och var med knappnålar om du vill.
  5. Sy fast repbokstaven med stygn som går tvärs över repet, ju tätare med stygn desto bättre sitter det fast och är lättare att få snygg form på! Låt lite rep sticka ut i början och slutet på broderiet, så att inte repet kan lossna efter ett tag.
  6. Du kan antingen göra en bokstav i taget och klippa av repet för varje bokstav eller så försöker du att få ihop hela ordet med ett enda rep! Du kan prova först hur det kommer att se ut genom att rita ordet på ett papper utan att lyfta på pennan en enda gång. Kanske behöver du göra någon extra slinga för att bokstäverna ska bli bra.
  7. Variera gärna bokstäverna genom att byta färg på tråden eller lägg in pärlor, roliga knappar eller andra dekorationer här och var. Varför inte byta färg på repet eller brodera fast en julprydnad? Låt fantasin flöda, det här är ju inte en textil som ska tåla tvätt, så våga lite m
  8. När du är klar med hela texten, viker du in tygkanterna runt om hela bonaden och syr fast. Även här kan du använda rep, som kan bilda en ram runt hela bonaden.

Lycka till!

Text och bild: Anneli Rundström Karlsson, hemslöjdskonsulent i Västerbotten. 2010