Pynta & pimpa paket

Här bjuder Lina Westerberg på tre finfina tips på slöjdigare inslagning av julens klappar. Gör som Lina och samla på dig fina papper när du hittar dem.

Vänta ...

Är det jul så är det jul! Det är klart att paketen ska pyntas i överflöd, ju mer desto bättre. Kul är det i alla fall att pynta några av paketen så där lite extra. Att för en gångs skull få TA I. Snören, fina papper och märken, pappersblommor och pricken över i:t en fin etikett eller varför inte ge bort smällkaramellen som inte rymdes i granen!

Du kan också trycka eget julpapper på golvpapp/skyddspapp/lumppapp från färgaffären med stämplar av potatis och vanlig vattenfärg. Gör enkla mönster med prickar, stjärnor, hjärtan eller annat som är lätt att skära ut ur potatisarna.

Till paketen har Lina använt sig av:

  • Kvistpapper av olika slag
  • Silkespapper (det rosa på bilderna)
  • Paketsnören av papper, blir extra fint
  • Det röda hjärtat är klippt ur filtad ull
  • Etiketter går att köpa, men du kan göra själv av kartong
  • Smällkaramellen är gjort på traditionellt sätt. Beskrivning finns i närmaste julpysselbok. Gör din egen kartongrulle att linda silkespapperet runt, så blir formatet litet och nätt, istället för de vanliga ”toarulles” smällkaramellerna. Glöm inte att gömma en kola i rullen, såklart!

Det enkla är det fina, brukar man ibland säga. Och Linas blompaket är det allra enklaste! Om du har en kartong som redan är rätt okej, sätt bara en remsa fint papper runt och ett snöre, så är det klart! Med pappersblomma och etikett kan det knappast bli juligare! Läs om papperblommor i inlägg # 211

Ha så roligt med inslagningen och tänk på att det är tanken som räknas, inte antal paket…

Idé och modeller: Lina Westerberg, Skellefteå

Text och bild: Anneli Rundström Karlsson, hemslöjdskonsulent i Västerbotten. 2010