Sy en påspåse

En påspåse är en avlång påse med öppning i båda ändarna, tänkt för förvaring av plastkassar, men man kan förstås förvara toarullar, vantar, blöjor eller något annat i den också.

Vänta ...

Det här behöver du:
En bit tyg, som ska vara något längre än du vill ha påsen och dubbelt så bred. (Jag har sytt mina påsar av begagnade kökshanddukar.)
Smalt resårband, cirka 50 cm.
Eventuellt broderigarn, band, knappar eller andra dekorationer.
En bit band till upphängning.

Sicksacka tyget i kanterna (behövs inte om du använder en handduk).

Om du vill dekorera påsen gör du lämpligen det nu. Jag använde kökshanddukarnas befintliga monogram som utgångspunkt och broderade till bokstäver så att det syns vad den är tänkt att innehålla. Du kan också brodera något helt annat, sy på en applikation, göra ett tryck på tyget eller sätta fast några fina band t ex.

Vik tygstycket på längden, rätsida mot rätsida. Sy ihop längs kanten med cirka ½cm sömsmån. Vänd så att rätsidan kommer utåt. Du har nu en lång tub.

Vik in tyget upptill och nedtill på tuben och sy en kanal, någon cm bred. Lämna en öppning på ett par cm där du trär in resårband. Prova hur långt resårbandet behöver vara för att öppningen ska bli lagom stor. (Det beror förstås lite på vad man tänkt förvara i påsen.) Sy eller knyt ihop resåren.

Sy fast en ögla av band eller tyg vid överkanten baktill, att hänga upp påsen i.

Ett annat alternativ är att sy påsen av benet från ett par uttjänta byxor. Då räcker det att sy kanaler med resår upptill och nedtill och så en hank förstås.

Text och bild: Ida Bergh. 2011
Få mer inspiration av Ida på hennes blogg tyg och otyg.