Prova fusa plastpåsar med strykjärn

Här kommer ett tips från *Slöjdklubben i Falun. De visar vad du kan göra med alla plastpåsar.

Vänta ...

Ordet fusa är lånat från engelskans fuse, som betyder smälta samman. Värmen från strykjärnet gör att du kan smälta ihop flera lager plast till ett slags plast-”tyg” som du sedan kan sy olika saker av.

Du behöver:
Plastkassar i olika färger och mönster
Sax
Bakplåtspapper
Strykjärn
Strykbräda eller annat värmetåligt underlag (vi använde en yllefilt som vi lade direkt på bordet och täckte över med ett gammalt lakan – bra om man vill göra större stycken!)

Obs! När plasten smälter bildas ångor som inte är så nyttiga att andas in. Se därför till att vara på ett ställe där du kan vädra!

Förbered plastpåsarna genom att klippa bort svetsen nedtill och klipp av handtagen. klipp upp dem längs ena sidan, så får du ett stort sammanhängande stycke.
Lägg ihop 5-6 lager plast, eventuellt mer. Ju fler lager, desto kraftigare blir det färdiga materialet. Tänk på att bara det översta lagret kommer att synas (möjligen även det näst översta, beroende på hur genomskinliga bitarna är) så välj ut vilka bitar du vill ha överst. Man kan klippa bitar av olika påsar och pussla med, så att det blir som ett lapptäcke, eller klippa ut bokstäver eller figurer och göra mönster av. Avsluta gärna med ett lager genomskinlig plast om du har. Det kan vara klokt att inte göra för stora stycken i taget från början.

Lägg bakplåtspapper på båda sidor om ditt plaststycke. Detta är mycket viktigt, annars kommer plasten att fastna på strykjärnet och förstöra det!

Strykjärnet ska vara på ungefär två prickar. Olika strykjärn blir olika varma, så man får prova sig fram och kanske justera temperaturen efter hand. Om strykjärnet är för varmt kommer plasten att dra ihop sig kraftigt och det bildas hål i den. Gör gärna en liten provbit till att börja med, så att du ser hur varmt ditt strykjärn behöver vara.

Börja stryka på mitten av plasten och arbeta dig ut mot kanterna. Håll strykjärnet i rörelse hela tiden. Efter ett tag kan du vända på hela stycket och stryka från andra sidan. Det tar en stund innan alla lagren smält samman, ha tålamod! Var noga med kanterna, där de olika lagren lätt delar sig om man inte smält ihop dem ordentligt. Plasten drar ihop sig lite när den smälter och olika påsar kan dra ihop sig olika mycket. Det är inte säkert att det blir helt slätt, men du kan lägga det färdiga stycket i press under t ex en matta medan det fortfarande är varmt.

Av det färdiga materialet kan man t ex klippa ut former, vika askar, sy olika saker såsom väskor och fodral. Googla på ”fusing plastic bags” så får du upp massor av förslag på olika saker du kan göra av plasten.

Slöjdklubbshandledaren Ida Berg sydde tex en skridskoväska av fusade plastpåsar. Besök hennes blogg tyg och otyg för massor av mer slöjdinspiration.

Lycka till! Hälsningar från barn och ledare i slöjdklubben Falun.

Text och bild: Ida Berg, Falun 2011

*Slöjdklubben är en rikstäckande slöjdverksamhet för barn mellan 7-14 år*