Sy en hundleksak

En tuggtålig boll som håller länge är inte så svår att sy

Vänta ...

Även människans bästis lever i ett slit och slängsamhälle. Isa, som är en mycket trevlig Isländsk fårhund, fick en ny boll hon vart mycket förtjust i. Själv är jag aningen skeptisk när bollen som är gjord i nåt tunt fuskskinnsmaterial började falla i bitar redan dag två och syntetvadden bröt sig ut för att ströva fritt på vardagsrumsgolvet.

Så jag tänkte som så många gånger förr att det vore bättre att göra’t själv och plockade fram lite skinnspill.


För att få mönstret kalkerade jag av gummiskarven på en tennisboll. De består av två likadana delar vilket bara kräver en söm. De delarna är mycket rakare än jag trodde, så jag svängde till de lite extra eftersom jag tyckte det kändes bättre och det verkar ha funkat. (På bilden är pappersmallen jag ritade mönstret på och de två bitarna jag klippte ut av lite älgskinn jag hade liggande.


Sen är det bara att sy ihop. Jag sydde enkla stygn med en skärnål (även kallat skinnnål) och falsk sentråd (som är som tandtråd). Det är en söm som Isa inte ska tugga sönder i första taget.


När jag sytt nästan hela vägen runt knödde jag in två uttjänta strumpor (tvättade) och sydde ihop. -Återbrukad stoppning som inte ska rymma vid första bästa tillfälle. Nu är det bara att börja kasta.


Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet 2011