Sy en brosch

En brosch är lätt att fästa på olika plagg eller accessoarer. Här kommer en beskrivning på en enkel brosch som går att variera i oändlighet. Du kan göra en för varje plagg i garderoben...

Vänta ...

Du behöver tyg för fram & baksida. Jag har valt ett rött ulltyg för framsida & ett kraftigare bomullstyg till baksidan. Jag har ett kraftigt mellanlägg också (vildona). Har man inte mellanlägg kan man lägga in en tunn kartong emellan tygbitarna eller dubbelt av baksidestyget, om man vill ha mer stadga.

Börja med att pressa på mellanlägget på baksidan. Klipp till dina delar i den storlek du vill ha den färdiga broschen. Stygna på framsidan. Här har jag använt pärlgarn & enkla förstygn. Pärlgarn för att det har en fin glans mot den matta ullen.

Leta i knappskatten, bland trasiga smycken eller i paljettburken. Välj ut något som du gillar och vill smycka din brosch med.

Sy fast den knapp du valt & en broschnål på bomullstyget som skall vara baksida.


Sy ihop tygbitarna, aviga mot aviga, med langettstygn. Runda gärna av hörnen lite så följer stygnen formen bättre.


Å, så är broschen klar! En brosch i tyg blir väldigt lätt och hänger inte ned även om den sätts på väldigt tunna tyger. Nu är det bara att fortsätta om du vill ha en till i en annan färg…

Idé, formgivning & foto: Madelene Edlund 2011. Läs mer om Maddes skapande på designmadde