Svarva en skål av playwood!

De lyckans ostar till barn som har Annemarie som slöjdlärare. Här är ett av hennes många slöjdprojekt som hon delat med sig av på sin blogg och hos 365slöjd

Vänta ...

Amarie-playwoodskal-001
Länge har jag velat testa att svarva i plywood. Idag gjorde jag det och blev mycket nöjd med resultatet. Det finns en liten nackdel: Det dammade mycket, jag använde dammskydd för näsa och munnen! Vill du också prova? Ta gärna del av följande beskrivning:

Amarie-playwoodskal-2
Börja med att rita kvadrater på plywood. Mina kvadrater hade måtten 16 x 16 cm. (Min skål är 6cm hög och 15cm i diameter)

Amarie-playwoodskal-3   Amarie-playwoodskal-4
Stryk varje platta ordentligt med lim och tvinga ihop. Det går lättast genom att ställa plattorna på kant och börja med tvingen i mitten, sedan sätter du en tving i varje hörn. Torka bort allt lim som pressas ut så att du inte limmar fast tvingarna. Låt det torka i några timmar.

Amarie-playwoodskal-5
Rita ut mitten på ditt ämne och rita sedan med passaren en cirkel. Spänn fast ordentligt i skruvstycket och borra håll med 65mm kvistborr. Hålet skall minst vara 3mm djupt och max 5mm.

Amarie-playwoodskal-6
Såga ut på formen och fäst ditt ämne i svarven. Den sidan som du spänner fast kommer att bli din botten.

Amarie-playwoodskal-7   Amarie-playwoodskal-8
Sen svarvar du utsidan. När du är nöjd med utsidan svarvar du insidan.
Sedan slipar du skålen. Börja med 50 papper, sedan 80, 100 och till slut 240. Jag var inte nöjd med insidan av skålen så jag bestämde mig för att sätta tillbaka den i svarven, svarva botten bredare och sedan för att måla en del av insidan.

Amarie-playwoodskal-9   Amarie-playwoodskal-1
Jag ytbehandlade min skål med bivax men man kan också lacka den…… Sedan är din skål färdig.


Text och bild:
Annemarie, A’maries blogg