Slöjda till baket

Det är fröjd att baka och det är en fröjd att slöjda. Det mest fröjdefulla borde då vara att slöjda för baket.

Vänta ...

 

Här kommer några slöjd/baktips från lägret Balders Möte som är ett slöjdläger för unga mellan 15-25 år och arrangeras av hemslöjdskonsulenterna i södra Sverige.

Degskrapa
Klyv ut en bit trä eller använd en planka. Tälj eller hyvla den tunnare på ena sidan.

Bakduk
Handdukar som fått fläckar som inte går bort i tvätten görs enkelt om till bakdukar genom att man brodera en brödkaka över fläcken.

Rita upp ditt mönster med blyertspenna och sy med själkstygn eller vanliga upp och nerstygn. Färgglatt och enkelt blir det om du använder garn som skiftar färg, sk flamfärgat.

Kerstins grötbullar
Baka bullar på överbliven frukostgröt.

50 g smör smältes, häll i 0,5 l vatten, låt det bli ljummet. Lägg i ca 3 dl havregrynsgröt/ rågflingegröt el dyl… så allt blir ljummet.

Smula i paket jäst i degbunken, ta i 2 tsk salt och 0,5 dl socker.
Blanda i 4 dl specialvetemjöl och mer mjöl (rågsikt/ vetemjöl…) tills degen börjar släppa bunken.

Rulla ut degen lika tjock som din arm, platta till och skär trekanter. Låt jäsa under en handduk till (nästan) dubbla storleken. Grädda 225 grader tills de fått fin färg.

Receptet kan du variera i det oändliga bara du har grunden kvar som är: 50 g smör, 0,5 l vatten, 2 tsk salt, 0,5 dl socker, 4 dl specialvetemjöl och annat mjöl till det släpper bunken.

Variationer: solrosfrö, grahamsmjöl, fetaost, dragon, linfrö, torkade tomater…

Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne, 2010