Slöjda en nåldyneburk

Ett täljt trärör kan bli mycket, en praktisk burk med nåldyna som lock t ex. Följ beskrivningen steg för steg så lyckas du säkert med detta.

Vänta ...

Ett täljt trärör kan bli mycket, en praktisk burk med nåldyna som lock t ex.  Följ beskrivningen steg för steg så lyckas du säkert med detta.

Du behöver:
• färskt trä ex björk eller rönn
• torrt trä till botten
• färg, om du vill måla
• kardad ull,
• tamp/band av skinn el. lin,
• såpa
• täljkniv och skedkniv
• figursåg

Ta ett rakvuxet ämne utan kvist, ca 7 cm i diameter. Såga av till lämplig höjd ca 10 cm. Borra ur ett hål i mitten, 1,5-2 cm stort och tälj ren ytan på utsidan.

Tälj ur inuti, enl. bild, med vanlig täljkniv. Du kan tälja från dig eller mot dig.

Gröp ur med skedkniv. Tälj en kupad form upptill, inte för djup. Kupningen gör att den tovade bollen, burkens ”lock”, sitter bättre fast. 4-5 mm är lagom tjocklek på det täljda rörets väggar i överkanten. Låt väggarna vara något tjockare i burkens nederdel – 6-7 mm. Runda av överkanten.

Isättning av botten: Om bottenplattan är 6 mm tjock, drag en linje med blyerts 8 mm från underkant på insidan av röret. Skär ett spår med knivspetsen längs markeringen, ca 3 mm djupt. Skär ett parallellt spår några millimeter ovanför det första och ta bort materialet mellan de båda spåren, så att ett brett spår bildas.

Rita av bottenhålets inre form mot det torra bottenämnet och såga ut bottenplattan

Tälj ren burkens yta, skär mönster och måla!Tälj en fas på bottenplattans kant efter laggspårets form. Tälj inte så mycket fas, och undvik rundning så blir inpassningen bättre. Sätt i bottnen underifrån och låt burken stå och torka några dagar. Bottnen krymps fast i spåret och har man varit noggrann från början så försvinner eventuella glipor.

Tova en boll till lock. Ta lite kardad pälsull och forma en liten hård kula. Doppa ullkulan i varmt såpvatten. Tryck med fingertopparna samtidigt som du vrider kulan runt, runt. När den är ”stenhård” lägger du på ett tunt lager ull. Fortsätt så tills du tycker att bollen är tillräckligt stor för hålet i röret. Till sista lagret kan du gärna ta färgad ull.. Sy på en tamp på bollen för att lättare kunna öppna ”locket” på din burk.

Teckningar: Ann Hammarberg
Text: Västarvet Slöjd 2011.
Beskrivningen ingår i häftet ”Enkla beskrivningar för dig som vill slöjda själv”