Återanvänd, gör om. Spara pengar och miljö

Sy om nått gammalt och uppdatera garderoben.

Vänta ...


Har du aldrig något att ta på dig, fast att garderoben är full av kläder? Tänk en extra gång innan du kastar/ köper nytt… Kanske finns det något du kan göra om… det sparar både pengar och miljö och så är det en rolig utmaning… Här kommer ett tips på förvandling. Gör en kjol av gammal klänning!
Någon gång 2002 eller 2003 köpte jag mig en rosa klänning på Flashs sommarrea. För 150 kr. Den har jag använt fram tills i år, 2011. Nu kändes den inte så kul längre.

 

Då klippte jag av den i vad jag tyckte lagom längd, sydde in ett kasserat blixtlås i ena sidsömmen och sydde in den andra sidan lite. Även infordringarna sydde jag in så vidden gick från klänning till att passa som kjol. Jag klippte av en bit i underkanten på överdelen och använde den tygbiten till ny linning.

 

Simsalabim! Ett nytt plagg!

 

Till en slöjdutställningsinvigning, Sitt fint – stolar och dynor ur folkkonsten, som hemslöjdskonsulenterna i sydlänen gjorde på Regionmuseet i Kristianstad 2006, gjorde jag tvärt om. Sydde en klänning av en kjol. Den gillar jag mycket än!

 

 

 

 

Text och bild: Marita Jönsson, utvecklare av slöjd och konsthantverk i Halland. 2011