Slöjda en bil

Vänta ...


Det är enkelt och kul att göra bilar. Du kan formge dina egna modeller, futuristiska eller klassiska, precis som du vill.

 


Material: Trä, gärna ett träslag som är mjukt att tälja i. Ståltråd för detaljer och för att montera hjulen.

Verktyg: Kniv, såg, yxa, borr, tång, avbitare, eller kombinationstång. Det är även bra med en huggkubbe, täljhäst, bandkniv, hammare och träklubba.

 


Såga ett ämne så stort som du vill ha, diametern på den här stammen var ca 6 cm. Klyv stammen i två delar med yxa och träklubba. Bilkroppen är stor, därför kan det vara en bra ide att använda nästan torrt trä för att slippa sprickor. Det är hårdare att tälja i torrt trä, därför är det en fördel att välja ett mjukt träslag. Till den här bilen användes sälg som är relativt mjukt när det är torrt. Om du använder färskt trä så bör du såga ämnet ca 10 cm längre än vad du tänkt dig, klyva stammen, ta bort barken och låta ämnet torka långsamt. Eventuellt kan du stryka lim på ändarna för att minska sprickbildning. Ämnet bör torka på en mörk plats, gärna i en låda med spån eller en papperspåse som du byter ut med jämna mellanrum. Torktiden kan variera beroende på torkmetod. När ämnet är torrt kan du såga bort ca 5 cm i var ända för att få den längd du har tänkt dig och fortsätta arbetet.

 


Tälj den klyvda sidan platt och jämn, med yxa eller kniv. Det kan vara skönt att rita upp några stödlinjer innan man börja tälja till formen.

 


Hugg till formen med yxa. Det är bra att göra grovjobbet på det viset, men se upp med fingrarna!

 


Med en vass yxa går det här snabbt och enkelt. Tänk på att yxan skär bättre om du håller yxan lite snett, då löper eggen i träet ungefär som när du skär en brödskiva.

 


Sen kan du göra den sista renskärningen med kniven så att grundformen blir klar.

 


Skär en skåra på undersidan där hjulaxeln kan vila. Använd spetsen på kniven för detta.

 


Tälj en fördjupning som får bli förarplatsen. Tälj först från ena hållet och sedan från andra. Det gäller att möta fibrerna från andra hållet och samtidigt tälja den form du tänkt dig.


Hjulen!


Ta en stam som har den önskade storleken till dina hjul, såga änden rent, tälj änden slät och tälj bort barken. Försök göra ämnet så runt som du kan. Såga av hjulen med fintandad såg i den tjocklek du vill ha. Tälj sedan nästa ände fin.

 


Borra ett hål i mitten av varje hjul, anpassa borrstorleken till tjockleken på ståltråden. Borren får gärna vara lite tunnare än ståltråden. Prova dig fram. Runda av hörnen på hjulen.

 


Anpassa längden på ståltråden, det är bra om ståltråden inte sticker ut från hjulen. Nu ska de fästas på bilen.

 


Klipp till fyra bitar ståltråd som du böjer till märlor. Mät ut var de ska sitta, markera med syl eller penna och borra.

 


Spika dit märlorna, de behöver spikas in ganska långt för att det ska bli stadigt.

 


Färdig! Sen är det bara att ytbehandla med olja eller vackra färger! Måla gärna med äggoljetempera eller oljelasyr! Det är enklare att måla om du gör det innan du monterar ihop bilen, speciellt om du vill ha olika färger på hjul och kaross.

 

Text och bild: Göran Posthuma, hemslöjdskonsulent i Jämtlands län.
På bloggen Slöjd och gamman kan du läsa om aktuell slöjd i Jämtland och Härjedalen