Slipa din kniv

Ett bra resultat vid täljningen kräver en vass kniv. Slöjden i skogen visar hur du fixar den biffen.

Vänta ...

För eller senare blir alla knivar slöa. Det är viktigt att hålla alla verktyg vassa och välvårdade. Det gör slöjdandet mycket roligare och enklare.

Om kniven är slö, räcker det ofta med att bryna och strigla den för att återfå skärpan. Men när eggen blivit så sliten att den inte längre är rak, eller om den blivit skadad och fått hack, så måste den slipas.

Efter slipningen måste kniven alltid brynas och striglas, annars blir den inte vass. Om hur man bryner och striglar läser du i tidigare inlägg.

Vanligast är att man slipar kniven på en slipsten. Den kan vara av äldre modell där någon måste handveva, trampa igång den med foten eller av nyare som drivs med el.

Här slipas en kniv på vattenslipsten. Slipningen sker mot stenens rotationsriktning. Stå stadigt och nära, så att du får bra kontroll över knivens rörelse. Håll in armarna som stöd mot kroppen.

För kniven över slipstenen tills hela slipfasen är utslipad mot eggen. Det är viktigt att hålla kniven helt stilla så att slipfasen blir helt jämn.

En del slipstenar, tex av fabrikatet Tormek, har en slipjigg för slipning av knivar. Rätt inställd går det lätt att slipa och du får en perfekt slipfas. Man spänner helt enkelt fast kniven i en mall och på det sättet blir fasen jämn och utan fasetter. Jiggen är vridbar så att du kan slipa hela eggen.

Du kan också göra ett eget slipstöd av en trästicka.

 

Text och foto: Sveriges Hemslöjdskonsulenter 2010.