Rista ett bokhjärta

Så här kan man också skriva en bok, eller läsa en.

Vänta ...

lovetree500

Kokvinnorna gick på SVT för ett tag sedan. En underbar dokumentär om två envisa, starka systrar vars tillvaro krestsar kring några kreatur som den ena inte kan föredra och som den andra inte kan leva utan. I filmen går den ena systern runt i barndomens och ungdomens marker och hittar spår av förälskelser och förhoppningar, ristade på bokarnas stammar. Efter 50 år är det fortfarande läsbart.

I Ramnaparken i Borås, vid Borås Museum finns det bokar fullristade med hjärtan och budskap. Ibland går det att läsa årtal och ibland har boken segrat och spåren är nästan borta.

Boken stam är slät och lämpar sig för att rista i. Du behöver en vass kniv, skär ut det du vill säga och låt tiden ha sin gång. Såret i stammen kommer att läka och det kommer att bli märken som kommer att synas så länge trädet står kvar.
Den romantiska sidan av mig vill nu uppmana er till att ta er käresta vid handen, gå ut i sommarnatten och hitta ert träd där ni ni ristar ett bomärke för kärleken.
Mitt vanliga jag säger att om ni ska ut och göra sådant, fråga markägaren om tillstånd, använd myggmedel och titta nogsamt efter fästingar när ni har kommit hem.

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet