Gör mobilfodral i återbruk

Gamla vantar, strumpor och tröjor kan få nytt liv och bli finfina fodral för värdesaker!

Vänta ...

Gamla vantar, strumpor och tröjor kan få nytt liv och bli finfina fodral för värdesaker!

Av gamla trasiga stickade sockar, vantar eller gamla ylletröjor kan man göra mycket, och har man inte alltid fickor i kläderna till mobilen så behöver man ett mobilfodral! Och varför inte göra en liten väska av en feltvättad ylletröja. Jättefint, praktiskt och inte minst kul!

Så här gjorde vi på en härligt snöig slöjdkväll på Handens hus i Skellefteå. Mysigt så det förslår och vilka samtal det blev! Allt från Botox, scenografi till dokusåpor hann vi avhandla under tiden saxarna, nålarna, snön och yllet yrde!

Gör så här:

  • Viktigast av allt. Du behöver gamla kläder av ull. Ylle som man tvättar lite för varmt i tvättmaskinen så att de filtar ihop sig lite. Då går de utmärkt att klippa i utan att det repar upp sig och tyget blir mer stabilt. Tvätta i ca 60 grader. Är det en riktigt lösstickad ullig angoratröja kan det räcka med 40 grader. Annars krymper den för mycket och bli bara ett tjorv. Prova dig fram…
  • Av en gammal yllestrumpa har du en färdig form till själva väskan, klipp vidare i tyget för att göra lock. Är du osäker på modellen gör du en test i bomullstyg eller papper först.

  • Om du använder en gammal tröja eller liknande, tänkt till innan du klipper om det finns detaljer i tröjan du kan använda dig av. Knäppningar, blixtlås, ärmslut osv. Det kan ge ditt färdiga fodral en helt ny dimension. Och kanske mindre arbete…
  • Fundera ut hur väskan ska fästas på dig, ska den hänga i hankar på skärpet, sitta i ett band runt midjan eller kanske som en liten väska tvärs över magen? Anpassa till ditt behov. Kanske behöver du virka ett band till din väska, se # 19 Virka mobilfodral, för hur du kan göra.
  • Dekorera med andra yllebitar eller återbruk av gamla spetsar, bitar av band, knappar, pärlor osv. Låt fantasin flöda!
  • Stängningen av mobilfickan kan göras på många sätt. Helt öppen, ett litet ficklock, knapp rakt igenom tyget eller liknande. Inspireras av bilderna här!

Mer idéer om att göra om gamla ylletröjor till nya föremål hittar du i boken ”Do Redo – konsten att slakta en tröja” www.doredo.se

Text och bild: Anneli Rundström Karlsson som är länshemslöjdskonsulent för barn och unga i Västerbotten, 2010