Gör juveler av porslin

Bloggarna Materialisterna har gjort det här tipset på vad du kan göra med krossat porslin.

Vänta ...

Kaffefatet i kras? Tallriken obönhörligt spräckt? Det finns flera sätt att låta gammalt porslin leva vidare, min favorit är att slipa dem till en fin form och använda dem som smycken, framförallt örhängen.
Du behöver:

  • Slipverktyg, tex en elektrisk våtslipsten, men det lär också funka med olika typer av diamantslipverktyg.
  • Porslin
  • Kakeltång (se bilden)
  • Nagelfil
  • Örhängesstift
  • Repair Extreme lim eller två-komponentslim
  • Swarovski-kristaller (om man vill), superlim, tops och bensin. För applikation av Swarovskikristaller är det bra om man gör ett litet specialverktyg för att kunna placera dem där man vill. Det tillverkas enkelt av en tunn pinne och lite vax, se bilden.

Klipp till bitar av porslinet med tången, nyp ute i kanten, inte över hela godset.
Dra igång slipstenen (akta kläder, långt hår, naglar och fingertoppar) och slipa till en form du gillar. Slipa av glasyren på baksidan där du vill ha örhängesstiftet så att limmet får en bra fästyta.
Med lätt hand slipas till sist en tunn kant runt hela formen, både på fram- och baksida (det gör mycket för att formen skall upplevas som jämn och den blir också mindre känslig för nagg). Jämna till kanten med hjälp av en nagelfil om det behövs.


Vid applikation av glitterstenar är det viktigt att du tvättar av ytan med bensin el. dyl. Därefter används superlim, placera stenen på rätt plats med hjälp av specialverktyget, ev överflödsklister skrapas bort med kniv då det torkat.

Rugga upp baksidan på örhängesstiftet (där limmet skall vara) med fint sandpapper/smärgelduk, tvätta ytan samt baksidan av örhänget med bensin. Limma och låt torka.

Detta inlägg är gjort av bloggarna Materialisterna, 2010
 http://materialisterna.blogspot.com/ besök deras blogg och hitta massor med roligt pyssel