Gör ett näverskydd

Om du inte kan få tag på näver så går det lika bra att använda kartongen från mjölk/fil/youghurt paket, de har lagom styvhet och följsamhet för detta ändamål!

Vänta ...

Näver är ett fantastiskt material, starkt, lättarbetat och vackert. Fodralen kan användas till så mycket, knivar i olika modeller, saxar, stickor m.m. Det går snabbt och enkelt att göra. Det krävs inte så många redskap heller. Ett problem kan ju vara att få tag på bra näver, det ser tråkigt ut på platser där folk haft nävertäkt på fel sätt. Man måste självklart ha markägarens tillstånd. Många näverslöjdare tar näver där det ändå ska avverkas, vilket kan vara en bra lösning.

Dessutom kan man vända in- eller utsidorna åt valfritt håll för att få det uttryck man är ute efter!

Använd helst färskt näver, det är mjukt att böja och spricker inte. Näver som fått torka går att mjuka upp lite genom att blötlägga det en stund i ljummet vatten.

Gör så här:

Skär eller klipp en remsa som är lite bredare och fyra gånger längden på det du ska skydda.

Vik remsan på mitten, och vik sedan in ändarna mot den första vikningen.

Gör smalare remsor, ca 5 mm, gärna så långa som möjligt. Stick in remsan längst ner, det behövs inte något lim.

Gör ett ”varv” på insidan. Nästa varv blir på utsidan. Sedan fortsätter du så till du har kommit hela vägen upp.

Det går att variera bindningen på lite olika sätt, det är bara att prova sig fram. Istället för att linda med en smal näverremsa kan man använda björkrot, garn, ståltråd eller annat. Om remsan inte räcker är det bara att börja med en ny som sticks in på lämpligt ställe

Text och illustrationer: Göran Posthuma, hemslöjdskonsulent i Jämtland 2011
Foto: Göran Posthuma och Annso Grahn