Gör ett fodral till din favoritbok

Idén kommer ursprungligen från Katalonien i Spanien där man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april, genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition instiftade Unesco 1995 att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovs-rätten och människors fria tillgång till information.

Vänta ...

Så här gör du ett bokskydd av återbrukade förpackningar som skyddar din favoritbok i tex väskan:
Samla på dig ett gäng förpackningar… Det kan vara för kryddor, halstabletter, tuggummi, kaffe mm

Mät din bok… Rita eventuellt upp en mall, på hur stor boken är, och hur mycket som behövs vikas in, så är det lättare att räkna ut hur många påsar som behövs till fodralet. Jag ritade en pappersmall efter de faktiska måtten och la till ”sömsmån” när jag sydde ihop påsarna. Vill du vara mer noga, så lägger du till 1,5 cm i ”sömsmån” redan på mallen.

Lägg ut dina påsar över mallen, i det mönster du vill ha dem.

Lägg påsarna lite omlott (ca 1 cm eller mer) och sy därefter ihop påsarna. Jag använde symaskin, ställde in stygnlängden på långa stygn och sydde med raksöm.

Sy ihop så många påsar så att du får ett ”stycke” som blir lika stort som din mall. Prova därefter ut på boken var flikarna ska vikas in.

Sy fast flikarna i nederkant och överkant och det är bara att trä in bokens pärmar i ”facken”.

Bokfodralet i den här beskrivningen syddes till boken Utrop av Céline Curiol, utgiven av Sekwa förlag.
Text och bild:
Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne. 2011

Skriv ut beskrivningen som PDF (184kb) Gör ett bokfodral