Gör en knappleksak

Ibland behövs det inte så mycket för att det ska gå att göra något roligt. Som den här lilla leksaken till exempel. Hillevi Skoglund beskriver hur det går till!

Vänta ...

Det här är en gammal leksak som du enkelt kan göra med en större knapp eller en träbit med hål i och ett snöre.

Här har vi en bit av en pinne som vi har kluvit och täljt till så den är platt. Med hjälp av en pryl/syl (vad kallar ni det verktyget?) gjort två hål som är utplacerade på samma avstånd från änden på pinnen.

Sedan trär man i ett snöre, ca 1 meter långt i hålen och knyter ihop snöret. Mattvarp är bra.
Det går som sagt bra att ta en knapp också.
Nu är det dags att börja leka. Sätt snöret på dina långfingrar eller pekfingrar, se till att knappen eller träbiten sitter på mitten, mitt emellan fingrarna. Sätt rotation på snöret så du får en ordentlig snodd. Nu ska du få knappen att snurra av sig själv. Det här är en typisk sak som man ska visa och inte försöka skriva men jag gör ett försök.
Genom att spänna ut snodden så snurrar knappen med snodden upp, dra inte ut hela snodden utan släpp innan hela snodden har snurrat upp. Då snurrar knappen tillbaka. Det blir som en liten motor, en liten propeller som snurra av sig själv! Det tar en stund innan man lär sig men det går och det är roligt när man väl får snurr på knappen!

Lycka till!

Text och bild: Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.