Fläta en hastkorg

En korg där man tager vad man haver! Kul och enkel att göra.

Vänta ...


En korg kan vara bra att ha! Till de här korgarna har jag använt allt möjligt som återbrukat material och material från skogen och trädgården.

Till en medelstor korg har jag använt en brädbit till bottenplatta ca 2cm tjock, 35cm lång och ca 20cm bred. Jag ritar formen och märker ut var borrhålen skall vara med ca 2cm mellanrum och borrar ett ojämt antal hål med en borr som passar i tjocklek med de pinnar som jag ska använda. Jag sågar bort hörnen och jämnar till kanterna med kniv eller sandpapper.


De torra pinnarna jag har använt till stag är köpta blompinnar ca 8mm tjocka, röd kornell och schersmin från trädgården, björk, vide och asp från skogen. Tänk på att fråga markägaren om lov innan du hämtar material.

Jag väljer ut det antal stag som behövs. Här har jag stag som är ca 12mm tjocka. Tälj till änden på staget så att det fyller ut bredd och djup på borrhålet.

Tar en droppe trälim och trycker fast staget.

Börja fläta varannan gång framför varannan gång bakom. Med ett ojämt antal stag ger sig flätningen av sig själv. Om du flätar med tunna vidjor t ex pil är det lättast att börja med toppänden. Till flätning kan man använda i princip allt som är böjbart, tunna vidjor av vide, pil, korallkornell, schersminbuske, rötter, rep, snören, tygremsor, klippta plastsäckar med mera! Prova dig fram!

När jag är nöjd med korgen avslutar jag med att knyta eller limma fast slutänden, sågar av stagen en bit och ibland dekorerar stagänden med en knopp eller färg!

Text och bild: Annika Eriksson, hemslöjdskonsulent i Västmanland 2011.