Gör fuskpäls

Genom att virka med öglemaskor, tova och sedan karda dem får du en fluffig textil som liknar päls. Det går att göra i vilken form som helst och använda till jackor, väskor, mattor, tofflor, gosedjur, mössor mm. Det här beskrivningen visar en dyna.

Vänta ...

Garnet till dynan är 200g Drops Nepal, 65% ull och 35% alpacka, och virknål 8mm.

Storlek innan tovning: ca 45 cm
Storlek efter tovning: ca 37cm

Dynan virkas vartannat varv med fm, och vartannat med öglemaskor.

Gör en justerbar ring
Varv1: virka 6fm i ringen
Varv2: 2 öglemaskor (öglem) i varje maska = 12 m
Varv 3: *1fm, 2fm i nästa maska upprepa från * = 18 m
Varv 4: *2 öglem, 2 öglem i nästa maska upprepa från * = 24 m
Varv 5: *3fm, 2fm i nästa maska upprepa från * = 30 m
Varv 6: *4 öglem, öglem i nästa maska upprepa från * = 36 m
Fortsätt sedan att på detta vis öka 6 maskor varje varv, vartannat varv fm och vartannat varv öglemaskor, tills rundeln mäter ca 45cm. Avsluta med ett varv fm. Ta av garnet.

 


Härefter ska alla öglorna klippas upp så arbetet liknar en rya. Tova i maskinen vid 30 grader. Du kan läsa mer om tovning HÄR.
När dynan är tovad ska den kardas för att få fram den lena pälsytan. Kardan som jag använder till virkade projekt är egentligen till för små hundar, och finns att köpa i djurbutiker för ca 50kr. Stålborsten på dessa är lite mjukare än på vanliga kardor samt att den sviktar eftersom borsten sitter på en ”gummikudde”. Dessutom så är den liten och smidig att använda.

Var inte rädd för att ta i med kardan, man ska karda rätt hårt. Trådar som tovat ihop sig kan du klippa upp igen och bara karda dem fina.

Text och bild: Virkpia, 2012