Gjut ljus i frukt och grönt

Festligt och höstigt! Mat och ljus! En oslagbar kombination som Hillevi Skoglund demonstrerar.

Vänta ...

För ett tag sedan fick jag och en väninna i uppdrag att pynta ett 30-års kalas. Eftersom det är höstliga tider var det det som var temat. Höstliga tider. Det betyder att det ska vara mysigt och fina ljus står alltid överst på topp-10 – myslistan.
Något som är fint att göra är att gjuta ljus i frukt och grönt.

Välj stabila torra frukter och grönsaker. Jag försökte gjuta i granatäpple men det drog upp vätska i veken så de gick inte att tända. Möjligtvis kan man gröpa ur och låta frukten torka upp något så kan det funka. Det hade inte jag tid med.
Här har jag äpple och kålrot.

Gröp ur frukterna och grönsakerna. Se till att de står stadigt. Skär annars till dem så att de gör det.
I de flesta hobbyaffärer kan man köpa ljusmassa för gjutning. På paketet står det hur man gör och vekar ingår.
Det går också att smälta ljusstumpar så klart.
Fäst en tyngd i veken. Det går bra att ta ett häftstift och trycka fast i botten.

Fäst veken i botten på frukten och den andra änden på veken i någon typ av pinne.
Smält ljusmassan i vattenbad och häll på frukterna och grönsakerna.
Låt svalna och stelna.

Invänta mysfaktor nr 2, mörkret, och tänd. Det luktar gott och särskilt äpplena blir vackert genomlysta.

Text och bild: Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.