Gjut ett kaffekoppsljus

Vänta ...

I vintras när det eldades ljus i alla möjliga varianter blev det lådvis med stumpar kvar i stakarna och det kändes ju såklart urdumt att slänga bort dem när man tänkte på hur mycket stearin det egentligen var. Så jag samlade på mig och tänkte att jag skulle smälta ner det och hälla i nya formar. På loppis inhandlades fina kaffekoppar för några kronor styck och tidigare i veckan var jag förbi färgaffären och köpte veke på meter för att kunna göra slag i saken. Det blev fem ljus och till och med nästan hälften av stumparna kvar så nu ska jag på jakt efter nya koppar eller andra formar att fylla. Detta är en perfekt present till den som älskar ljus och sedan kan man diska ur koppen och dricka te ur den istället. Loppisköpte koppar är ofta billiga och det är överhuvudtaget idealiska till att använda att förpacka presenter i eftersom man kan ha glädje av dem sedan också. Stoppa i en liten blomma, fyll med godis eller annat ätbart eller lägg i ett presentkort eller några välskrivna ord!

Såhär gjorde jag mina ljus:

Klipp av en bit av veken så att den är dubbelt så lång som koppen är hög. Knyt ena änden i en tyngd av något slag (tejpa fast i botten också för säkerhetens skull)

Smält sedan alla ljusstumpar i en kastrull på spisen (vekar och annat skräp dalar till botten men är man riktigt ordentlig så tar man och silar allt genom en nylonstrumpa innan man häller upp det) och sedan häller man i stearinet i kopparna medan man håller veken upprätt. Finfint!

Text och bild: Underbara saker som gör vardagen mindre grå