För över skiss till tyg med pennor

Att få över sina broderiskisser till tyget är en konst i sig. Brodösen Fia Makalös delar demonstrerar tre olika metoder - här med olika pennor.

Vänta ...

Pennor på tyg

Det kanske enklaste sättet att föra över din broderiskiss från pappret till tyget är att klippa ut eller sticka små hål för att skapa en mall och sedan rita med pennor längs kanterna eller genom hålen.
Andra metoder för mönsteröverförning är att använda mönsterpapper, eller att sticka hål i plast och pressa färg genom.

 

Olika typer av pennor för att göra mönsteröverföring med har kommit de senaste åren. Här visar jag en slags kritstiftpenna från Prym, en Gelly Roll-penna från Sakura och en friktionspenna från Pilot.
Pennor på tyg Prickad linje på tyg

Gör såhär: Pennorna kan användas att pricka igenom hål som tex är i plast, se tidigare anvisning om mönsteröverföring genom plast. Dutta bara med pennan för att få igenom lite färg, det här går bra om hålen i plasten är lite större.
Prickar med en penna gnom hål i genomskinlig plast

Rita runt olika mallar, linjaler mm
Ritar med penna runt en liten mallUtklippt tecknad drake ligger på tyg med en ritad linje intill

Eller rita helt på fri hand!

Tyg som någon skrivit FIA på

Summering
Ett smidigt sätt att göra markering och mönsteröverföring med, men olika tyger är olika lätta att rita på, liksom de olika pennorna som funkar lite olika sinsemellan. GellyRoll-pennan kan bli lite kladdig ibland och udden torkar ibland, men markeringen är lätt att krafsa bort. Kritstiftspennan funkar ganska exakt som skräddarkrita och kan på en porös yta kräva att linjen upprepas. Friktionspennan är ju festlig för den går att stryka (eller sudda) bort, dvs friktionen/värmen tar bort linjen. Men det är inte nåt för den som broderar i polarklimat, efter en tur i frysen kom texten tillbaka!
Vad jag vet så finns pennorna i flera färger och det finns även andra varianter av markeringspennor.

 

Fördelar: Lätta att rita med och bättra på under tiden.

 

Nackdelar: Ibland behöver linjer och markeringar ritas på om och om igen för att de försvinner under arbetets gång, gäller de båda vita pennorna. Alla är lite svåra att rita med på ylle, men det är en träningssak. Kan eventuellt lämna lite spår på tyget, beroende på färg och hur mycket du ritar.

 

Betyg: Tack vare friktionspennan som framöver kommer att rädda mig från otvättbara blyertsstreck får tekniken 4 små broderisaxar av 5.

 

Text och bild: Brodös Fia Makalös, som du kan följa på Instagram för mer inspiration och broderitips @brodosfiamakalos