För över skiss till tyg med prickar genom plast

Att få över sina broderiskisser till tyget är en konst i sig. Brodösen Fia Makalös delar demonstrerar tre olika metoder - här med hjälp av plast och färg.

Vänta ...

Genomskinlig OH-plast hålls fast med gem över en teckning av en drake
Att pricka mönstret med färg genom små hål i plast är en smart metod att föra över mönster på tyget. Det finns flera sätt att föra över sina broderiskisser till tyg. Att pricka hål är lite tidskrävande men bra om du vill använda mönstret flera gånger.

Andra metoder för mönsteröverförning är att använda mönsterpapper, eller den kanske enklaste – att använda pennor.

Du behöver hård, genomskinlig plast typ OH-film eller kraftig plastficka, en skvätt färg typ textiltrycksfärg, knappnål med glashuvud eller liknande, tejp eller gem, smörkniv.

Färg, tyg, plast och en smörkniv ligger på ett bord

 

Gör såhär: Fäst plasten på din skiss med hjälp av gem eller tejp och lägg dem på ett mjukt underlag. Typ ett underlägg av kork eller några lager dubbelvikt tyg. Det är bra om skiss och plast sitter ordentligt ihop så att de inte glider ifrån varandra under tiden du gör hålen.

Genomskinlig OH-plast hålls fast med gem över en teckning av en drake

 

Ta till lite utrymme runtom motivet så att du slipper vara rädd att tyget sen blir kladdigt av färgen när det momentet kommer Ta en knappnål med glashuvud eller rejäl knopp och tryck små hål längs konturer och linjer som du vill få överfört till ditt tyg. Är mönstret komplicerat kan du göra flera omgångar av plast för att tillverka diverse separata överföringsplaster, tex ett område som har säregen form eller ett område av motivet som kanske är varierat om du gör fler broderier i samma kontur.

När plasten är klar fäster du ihop den stadigt med tyget du ska brodera på. Det får inte glida isär på nåt sätt!

Hand som sticker hål i plast med en nål Genomskinlig plast med en rad hål

 

Ta en klick färg och bre ut den med ganska hårt tryck, färgen får inte kladda ut under hålen i plasten. Lyft bort plasten och tvätta den i kallt vatten så går den att använda igen.
Låt färgen torka, fixera eventuellt om det blivit pyttesmå prickar som du är rätt ska trilla bort under arbetet.

Hand stryker ut blå färg på plast med en smökniv Plasten täckt av blå färg

 

Går också att göra med kritpulver om det önskas en mer förgänglig färgmarkering på tyget. Köp kritpulver eller tillverka eget av vässet/smulor från skräddarkrita.
Mörk färg eller krita på ljusa tyger, ljus färg eller krita på mörka tyger!

Summering
Ett kanske omständligt sätt att göra mönsteröverföring på men det är främst den första delen som tar lång tid.

Fördelar: Gott om möjlighet att få med detaljer och att till t.ex. bottensöm få upp ett perfekt rutnät att arbeta efter. Färgen går oftast att krafsa bort om tyget är kläde. Plasten går att använda flera gånger ifall du vill brodera mönstret igen. Traditionell och pålitlig metod.

Nackdelar: Det behövs lite träning för att bland annat hitta rätt kombination av storlek på hålen och hur färgen stryks på så att det bara blir små distinkta prickar och inte stora fläckar. Färgprickarna behöver hamna så att markeringen faktiskt broderas över och inte lämnar en massa rester av färg på det färdiga arbetet.

Betyg: 4 vassa tapisserienålar av 5.

(Exempel på textiltrycksfärg finns att köpa här.)


Text och bild:
Brodös Fia Makalös, följ henne på Instagram för mer broderiinspiration och tips @brodosfiamakalos