Bind en vårkrans av vitsippor

Bevara vårkänslan med Anna Karins krans.

Vänta ...

Varför inte överraska med att torka vitsippor och binda en krans. Många kommer att ha svårt att gissa vad det är för växt som är torkad.

Plocka buketter. Ta 20-25 vitsippor i varje. Minst ett 30-tal buketter behövs till en krans som är 16-18 cm i diameter. Häng buketterna luftigt inomhus, men inte i sol. De torkar på några dagar. Ta bort snöret buketterna hängt i. Skaften har torkat så att de håller ihop buketten.

Ringen kan man göra själv av ett långt färskt sälgskott som formas runt, eller ta en metalltråd. För att få volym på den kan man linda runt med tidningspapper eller tygtrasor. Linda de yttersta lagret med klippta trasor i ett vackert tyg. Trasan är cirka 2 cm bred.

De torkade buketter binds fast en efter en med trasor i samma tyg som yttervarvet. Att binda fast med en trasa kan kännas enklare än med tråd.

Skarva genom att linda ett varv extra för att fästa trasan. Fäst med en knappnål när arbetet är klart.

Njut av den färdiga kransen tex som en bordsdekoration. Kransen tjocklek gör att den kommer upp en bit ifrån bordet. Tänk på att de torkade vitsipporna är sköra så ta försiktigt i den. Efter ett tag och i synnerhet i starkt ljus så ”rostar” vitsipporna.

Detta är förgänglig slöjd att njuta av under en begränsad tid tills det är dags att linda upp trasan och lägga buketterna i komposten och längta till nästa vår.

Text och bild: Anna Karin Reimerson, hemslöjdskonsulent i Västmanland. 2011