Svensk textil? Virka en kurbits…

Så här kan du gå till väga om du vill virka en kurbits.

Vänta ...

På självaste nationaldagen 6 juni 2011 hade textilnätverket Manufaktur en workshop på Slöjdhuset i Stockholm. De ville väcka tankar och samtal om vad som är svenskt, vilka symboler vi förknippar med svenskhet och fråga om det egentligen spelar någon roll? Genom textil kreativitet ville de skapa ett motstånd mot de luriga krafter som använder sig av hemslöjd för sina egna syften idag. Det är dags att ta slöjden tillbaka! Här kan du se bilder från Facebookevenemanget som var knutet till workshoppen 

Anna-Lisa Persson är medlem i manufaktur och har här börjat på sitt ”svenska” alster som du ser ovan. Att virka en kurbits, vad är mer svenskt än kurbits? Men hoppsan, kan virkning räknas som svenskt? Och spelar det någon som helst roll?

Vill du göra detta själv?
Ta garn du har och virknål som passar till. Rita upp en kurbits lite skissartat. Bildgoogla på kurbits eller låna böcker på bibblan.
Sedan är det bara att virka efter de former du ritat upp. Du kommer långt med vanliga fasta maskor och stolpar. Du kan göra den platt eller mer rund så att man kan stoppa upp t ex bladen med ull eller vadd.
Virka de olika delarna och montera sedan ihop dem till den färdiga kurbitsen.
Häng upp i ett fönster, ge till en främling eller häng den på dörren!