Väv med rockring och slitna T-shirs

Vänta ...

Bild1

Den här tekniken lämpar sig bra till att göra mindre mattor, sittunderlägg eller grytlappar. Du kan säkert komma på många fler användningsområden. Det behövs inte mycket för att komma igång och det är roligt att göra tillsammans med barn.

Material:

Till ekrarna ( som på vävspråk kallas varp eftersom de sitter fast i vävredskapet) behöver du till stora rockringar en t-shirt för vuxen i storlek small eller medium och till en liten rockring en t-shirt i barnstorlek.

Till inslag kan du också använda gamla t-shirts men även andra trikåplagg kan användas som tights, tunna mysbyxor, trikåklänningar m.m. Du kan också prova sig fram med andra inslag som vanliga mattrasor, gamla ylletröjor, grövre garn, remsor av tidningspapper och gamla plastpåsar eller vad mer du kan komma på.

Verktyg:

Rockring

Sax

Ev. grov trubbig stoppnål

 Varpning:

1. Lägg en t-shirt platt framför dig på ett bord eller golvet.

2. Nu ska du klippa av t-shirten längst nere på ”bålen”. Börja med att klippa av fållen. Klipp av den dubbelvikt så det bildas en ring. Den kan du använda som eker/varp om du vill men eftersom den förmodligen har dubbelt tyg är det bättre att använda den till något annat.

Bild3

3. Nu ska du klippa av fler”ringar” ca 2 cm breda. Du kan mäta och markera om du vill men det behöver inte bli helt jämt.

4. Har du en liten rockring räcker det med 4 ringar men om du har en stor behöver du 8.

5. När du är klar spänner du ringarna rakt över din rockring, som ekrarna på ett hjul. Det är viktigt att de sitter kvar av sig själva. Om de blir för lösa får du hitta en smalare t-shirt att göra ringar av, alternativt klippa upp ringarna och knyta fast dem så de blir spända. Låt i så fall knuten sitta på utsidan av rockringen.

Bild2

6. Varje eker på hjulet består av en remsa på framsidan och en på baksidan av rockringen. När du väver runt behöver du ha ett ojämnt antal ekrar, för därför ihop två stycken ekrar och fördela sedan alla ekrarna jämnt över rockringen.

Inslag:

1. Klipp remsor av gamla t-shirts (eller av annat material )  Hur breda du ska göra dem beror dels på hur tunt tyget är och dels vad du vill ha för tjocklek på väven. Smalare remsor och tunnare material ger bägge en tunnare slutprodukt  men du kan väva med flera inslag tillsammans om man tycker det blir för tunt.  Vill du bara väva med ett inslag så är 2-4 cm en bra bredd att börja prova med.

2. När du klipper, försök att få så långa remsor som möjligt. En t-shirt kan du klippa upp som en lång spiral om du klipper runt mage och rygg. På liknande sätt kan du klippa runt ett ben eller en lång arm. Du kan också klippa fram och tillbaka men då är det svårare att få en jämn yta på väven eftersom vändningarna lätt sticker upp eller bildar små kullar.

3. I början och slutet av en inslagsremsa är det bra att klippa av den snett i ca 10 cm då blir det inte så klumpigt där man börjar med en ny.

4. Gör ett nystan eller vira upp det på ett papper eller liten vävsticka. Tänk på att det  ska vara smidigt att arbeta med och gå att hålla med ena handen.

Vävning:

1. Ska du väva ensam kan det vara praktiskt om du knyter fast ett snöre i rockringens ovandel som du sedan fäster i något stabilt snett ovanför dig så rockringen hålls i upprättstående läge. Nedre delen av rockringen kan du binda fast runt midjan med t.ex fållen från en t-shirt. Om ni är flera som hjälps åt, kan ni turas om att hålla och att väva.

2. Börja väv runt centrum där alla ekrarna möts. Trä inslaget över en eker, och under nästa och fortsätt så, över, under, över, under, runt, runt hela tiden.  Den ände på inslaget du började med låter du sticka ut några centimeter och när du vävt några varv kan du klippa av änden, tätt mot väven. När du ska byta inslags låter du slutänden sticka ut några centimeter. Det nya inslaget, börjar 5-10 cm före det andra slutar så att de kommer att ligga omlott. Även det nya inslagets ände får sticka ut några centimeter.

Bild5

3. Nu är det bara att väva på en stund tills det börjar bli långt mellan ekrarna. Då delar du på varje eker så att fram- och bakekern blir sin egen varptråd och du alltså får dubbelt så många ekrar/varptrådar att väva över och under.

Avslut: 

 1. När du har ca 5-10  centimeter kvar innan rockringen,avslutar du genom att trä in änden på inslaget i föregående varv  och på så vis fäster den. Klipp av ekrarna på utsidan av rockringen.

2. Du kan avsluta på olika sätt, enklast är att knyta ihop två ekrar/varptrådar med varandra, men dra inte åt för hårt och gör en bra knut så de inte går upp.

Bild4

En annan variant är att trä tillbaka ekrarna/varptrådarna genom att runda yttersta inslaget och sedan följa det tillbaka in i väven. Till detta behöver du en grov trubbig stoppnål.

Du kan också dela ekern/varptråden genom att klippa den i två remsor och knyta fast ändarna runt det yttersta eller några av de yttersta inslagen, kanske tillsammans sätter du på en tofs eller något annat som dekoration längst ut.

Lycka till!

Text: Stina Billing, textil konsthantverkar och slöjdklubbshandledare. 2014