Väv en sjal med färgeffekt

Halsdukens mönster bildas genom en färgeffekt. Färgeffekten uppstår när man varvar garn i olika färger i varp och inslag och på så sätt får fram mönster.

Vänta ...


I den här sjalen har jag använt Drops garn ”Nepal” och haft 4 trådar per centimeter i både varp och inslag.

 


Såhär ser bindningen och varpordningen ut. Istället för att de markerade trådarna står för sänkta trådar visar de vilken färg som kommer att synas i väven. På bilden är färgeffekten vävd i panama – färgerna är vävda med dubbla trådar, men jag har vävt med enkla.

Då är principen att man har 2 svarta trådar, 1 vit tråd, 2 svarta trådar, 1 vit tråd osv. efter varandra i varpen och precis samma ordning som inslag när man väver.

 


Här är en annan sjal vävd i en annan färgeffekt som heter ”Knutväv” eller ”Kastkäppar

Jag har vävt mina sjalar i en mini – eller bordsvävstol. Jag tycker att det är praktiskt med minivävstolarna eftersom de är mycket stabilare än en bandvävstol om man vill sätta upp en liten väv. Det går snabbt och det är roligt!

 


Vill man inte väva färgeffekt går det såklart lika bra att sätta upp en enfärgad varp. Här väver per en lång grålila halsduk. Effsingarna (de lösa trådarna i början och slutet) kan man utnyttja som frans.

 

Text och bild: Sara Degerfält, 2012