Väv en brosch i hundtandsmönster

Emma har gjort broscher av restgarner och bidragit till det första inlägget på den tredje versionen 365slöjd.

Vänta ...

 

Tre broderade broscher

Du behöver
– Två olika färger med garn
– Två stoppnålar
– Synål
– En bit vadmal
– En knapp/träknapp
– Lintråd/sytråd
– Något att väva på. Jag använde ett litet plastlock. Men du kan också använda en liten bok eller en bit trä eller vad du hittar.
– Säkerhetsnål (om du vill använda som brosch)
– Sax
– Eventuellt en bit tejp
– Liten kam (som du kammar håret med)

En liten väv av garn, spänd över ett plastlock
Börja med att varpa runt ditt lock. För att göra hundtandsmönster ska du varpa två i vardera färg. Se bild. Ett enkelt sätt att hålla varpen på plats är att sätta fast änden med en liten bit tejp.

Sedan väver du fram och tillbaka, varannan färg precis som varpen med hjälp av stoppnålarna. Du kommer snabbt se mönstret växa fram. För att få det jämnt kan du antingen peta ner inslagen med nålen eller använd en liten kam.

En färdig liten väv men en träknapp ovanpå
När väven är lagom stor, det vill säga lite större än knappen kan du klippa bort den från locket. Spara garnändarna du använt till inslagen.

Klipp till vadmalsbiten så den är lika stor som din knapp.

Viker in och syr ihop baksidan av knappen
Din lilla väv som nu är en liten tygbit fäster du sedan fast på knappens baksida med garnet som är över. Det är inte så noga utan mest för att hålla det på plats.

Rund vadmalsbit med fastsydd säkerhetsnål
Sy fast säkerhetsnålen om du vill ha en sådan i vadmalsbiten och sy sedan fast denna med langettstygn på knappens baksida med lintråden. Fäst trådarna.

Det går åt väldigt lite garn, så det passar väldigt bra till små rester. Mönster går att variera i en oändlighet. Jag provade också att byta ut ena garnet till en tråd med reflex så kan du synas bra i mörkret också.

Lycka till med din knapp!

Text och bild: Emma Andersson, Utvecklare Slöjd och konsthantverk för Barn och unga i Region Halland. 2019